Durant aquest curs escolar 2023-2024, hem seguit desenvolupant el projecte “Teixint músiques”, un projecte educatiu dirigit a escoles d’alta complexitat que té com a objectiu generar diàleg entre iguals i fomentar la cohesió de l’alumnat a través de la creació musical.
A partir de les experiències dels anys anteriors, en aquesta tercera edició s’ha optat per desdoblar el projecte en dues propostes: una versió llarga anomenada Teixint músiques, construint els nostres mapes sonors, que segueix els objectius dels projectes dels anys anteriors, i una versió curta anomenada Teixint músiques amb la partitura gràfica del Museu Pau Casals, concebuda amb uns objectius específics.
Teixint músiques amb la partitura gràfica del Museu Pau Casals
La proposta de curta durada es va plantejar amb l’objectiu d’acostar la figura de Pau Casals a l’alumnat a través de la coneixença de la seva casa de Sant Salvador (El Vendrell) i d’un taller musical desenvolupat al museu. L’alumnat de les 9 escoles participants ha realitzat una visita al museu acompanyat pels nostres guies i monitors especialitzats, on ha utilitzat tots els materials treballats al centre obtinguts del web www.paucasalseduca.org . Seguidament, han participat en un taller musical on s’ha dut a terme una activitat de co-creació musical col·lectiva a partir de les arrels culturals i dels espais, paraules i indrets propers als infants, tenint com a figura inspiradora el mestre Pau Casals. Els resultats obtinguts de la visita i el taller han estat molt positius i els i les alumnes han compost unes peces musicals úniques.
Teixint músiques, construint els nostres mapes sonors
El projecte de llarga durada té dos objectius principals: indagar en les arrels culturals de l’alumnat, procedència, llengües, paisatges, música i també en aspectes com el fet d’abandonar el lloc d’origen a causa de les guerres, de l’exili o de la fam; i compondre i interpretar una obra musical col·lectiva que neix de les arrels i que ens mena al futur amb la col·laboració d’una violoncel·lista professional per treballar la co-creació artística, la reflexió i el diàleg grupal.
Les 3 escoles participants van realitzar dos tallers presencials a cada escola: un de co-creació musical a càrrec de Laura Folch (Cellolab) i l’altre sobre la vida de Pau Casals a càrrec d’Isabel Boj (Schola Didàctica Activa). Finalment, el dia de la visita al Museu Pau Casals, cada escola va presentar el resultat dels tallers duts a terme al seu centre: una composició musical única basada en la trajectòria personal de l’alumnat, relacionada amb Pau Casals i utilitzant les bases musicals compostes per a aquest projecte.
Aquest projecte, creat per la Fundació Pau Casals amb la col·laboració i el suport de la Fundació “La Caixa”, ha permès apropar la figura de Pau Casals i fer viure una experiència musical única a 403 alumnes de cinquè i sisè de primària de 12 escoles públiques catalanes ubicades en entorns socioeconòmics d’actuació preferent: la proposta de curta durada ha estat desenvolupada per l’Escola Malagrida d’Olot, l’Escola Eduard Toda i Güell de Reus, l’Escola Juan Salamero de Gavà, l’Escola Mossèn Josep Arqués de Cervera, l’IE Magraners de Lleida, l’Escola Les Eres de Creixell, l’Escola Alexandre Galí de Barcelona, l’Escola El Carmel de Barcelona i l’Escola Concepció Arenal també de Barcelona. I la proposta de llarga durada l’han dut a terme L’Escola La Mercè de Tortosa, L’escola El Gegant del Rec de Salt i l’Escola Charlie Rivel de l’Hospitalet de Llobregat.
Esperem poder continuar el projecte el curs que ve!