La Càtedra UNESCO Pau Casals, una iniciativa conjunta de la Fundació Pau Casals i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), presenta la nova col·lecció digital Papers de la Càtedra. Aquest projecte neix amb l’objectiu de preservar i projectar internacionalment el llegat humanístic i musical de Pau Casals, posant èmfasi en la recerca, la pau i els drets humans.
Recerca sobre Pau Casals: una eina de coneixement i memòria
Els treballs publicats a la col·lecció destaquen el compromís de Casals amb la música, la llibertat artística i la defensa dels drets humans. Aquesta iniciativa no només promou la transferència de coneixement acadèmic, sinó que també enforteix la difusió internacional dels resultats de la recerca vinculada a la figura del mestre.
Pots consultar els projectes de recerca guanyadors de 2023 a la web de la Càtedra UNESCO Pau Casals.
Papers destacats de la col·lecció
Paper 1 – “L’evolució dels mecanismes internacionals de protecció dels músics en risc. Una perspectiva històrica”
Autora: Laurence Cuny, jurista especialitzada en drets culturals i llibertat artística. Aquest estudi parteix de la pregunta sobre si Pau Casals va rebre suport internacional durant el seu exili, per analitzar l’evolució històrica dels mecanismes de protecció als músics en risc.

Paper 2 – “De Festívola al Preludi d’El Pessebre. Una aproximació al catàleg d’obra musical de Pau Casals a partir de les seves Sardanes”
Autors: Albert Fontelles-Ramonet i Anna Costal i Fornells, doctors en musicologia per la UAB. La recerca ofereix una revisió del catàleg compositiu de Casals des d’una perspectiva documental, històrica i interpretativa, posant el focus en les seves sardanes com a fil conductor.

Projecció futura de la col·lecció
Els projectes de recerca del 2024 es troben actualment en execució i s’incorporaran pròximament a la col·lecció Papers de la Càtedra. Aquesta línia d’actuació consolida el paper de la Càtedra UNESCO Pau Casals com a espai de referència en la recerca sobre música, drets humans i cultura de pau.
Aquest projecte compta amb el suport de la Sociedad de Gestión de Artistas Intérpretes o Ejecutantes de España (AIE), fet que en reforça la sostenibilitat i la difusió a llarg termini.