
Aquesta sèrie de concerts s’emmarca dins del projecte de recerca “El so de Pau Casals”, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació (PID2021-124445OA-I00). Un dels seus objectius és traslladar les troballes acadèmiques a la pràctica interpretativa actual. Amb la col·laboració de destacats violoncel·listes i músics de cambra, el projecte culminarà en una sèrie de concerts en què es buscarà inspiració en el so i la pràctica concertística de Casals com a violoncel·lista a partir de les dades obtingudes en la investigació. Aquest cicle de concerts oferirà al públic una experiència única per redescobrir la interpretació del mestre, des dels seus programes de concert fins a la pròpia creació per al seu instrument.
L’aforament a l’activitat és limitat. Cal comprar entrades anticipades a www.ticketsonline.paucasals.org. Per a més informació podeu enviar un correu electrònic a museu@paucasals.org o podeu trucar al 977684276.
Pau Casals (1876 – 1973), per a violoncel i piano
Pastoral
Rêverie
Full d’àlbum
Romanza
Poème
Lluís Claret, violoncel
Nascut al Principat d’Andorra de pares catalans exiliats, hi comença els seus estudis musicals inspirat per la figura dels seu padrí, Pau Casals.
Posteriorment la familia s’instal·la a Barcelona on estudia al Conservatori del Liceu. Durant molts anys rep classes d’Enric Casals, germà de Pau, que malgrat no ser violoncel·lista serà el seu principal mentor i pare musical.
Les seves trobades amb Radu Aldulescu, György Sebök, Eva Janzer, Maurice Gendron i Bernard Greenhouse també han marcat profundament la seva personalitat.
Primer Premi dels concursos Pau Casals i Mstislav Rostropovitx, la seva carrera es projecta arreu del món, com a solista i com gran amant de la música de cambra (fundador del Trio de Barcelona, membre del Berlin Trio, duo amb Josep Maria Colom).
El seu interès per la música del seu temps el porta a col·laborar amb grans compositors com Pierre Boulez, Witold Lutoslawki, Krsystof Penderecki, Joan Guinjoan, Salvador Brotons, Tomás Garrido i Agustí Charles entre altres.
La seva profunda vocació pedagògica li permet de ser professor durant més de 20 anys al Conservatori de Tolosa de Llenguadoc i 10 anys al Conservatori Victòria dels Àngels de Sant Cugat del Vallès. Dona regularment master classes a Europa, Amèrica i Àsia.
Actualment és professor al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona i al New England Conservatory de Boston. També imparteix anualment un curs de master a la VIU (Valencia International University) i a la Talent Music Masters Academy de Brescia (Italia).
El seu instrument és un Nicolas Lupot (Paris 1820).
Àlex Ramírez, piano
Nascut a Barcelona, es dedica principalment a la música de cambra. És membre fundador del Trio Da Vinci (2018). Des del seu debut a L’Auditori de Barcelona (Festival Emergents 2021), han actuat a festivals de renom internacional com el Festival Pau Casals (Prades, França), Festival de Torroella de Montgrí, o el Festival Radio France (Montpellier, França), i a les temporades de cambra del Palau de la Música Catalana i L’Auditori de Barcelona, Palau de la Música de València, o a la Schubertiada de Fribourg (Suïssa), entre d’altres. Aquesta temporada han interpretat per primer cop el Triple Concert de Beethoven al costat de l’OSSC.
Paral.lelament a la seva activitat amb el Trio Da Vinci, les darreres temporades ha actuat amb diverses formacions de cambra al Concertgebouw d’Amsterdam (Països Baixos), Slovenská Filharmónia de Bratislava (Eslovàquia), Kronberg Festival (Alemanya), Festival Beethoven 250 de L’Auditori de Barcelona, temporada de cambra del Palau de la Música Catalana, o a la Schubertíada de Vilabertran. També ha col.laborat com a músic de cambra amb l’OCP (Orchestre de Chambre de Paris) i amb l’OBC Cambra (Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya).Com a solista, ha actuat amb l’Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra (ONCA) al Palau de la Música Catalana, amb l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), o en recital a L’Auditori de Barcelona dins el cicle “Auditori XXI”.
Ha participat en nombrosos muntatges escènics, col.laborant amb la companyia teatral Títeres Etcétera, Murtra Ensemble, Calixto Bieito o Brodas Bros, actuant al Festival Internacional de Santander, Quinzena Musical de Donostia, Festival of Wonder de Silkeborg (Dinamarca), T.héâtre13 de París (França), o al Gran Teatre de Liceu, Teatre Romea, Mercat de les flors i TNC de Barcelona.
Com a docent, ha sigut professor assistent dels seus dos principals mestres, Josep Colom i Margarita Serrat. També ha treballat als conservatoris superiors del Liceu (Barcelona), Saragossa i Palma de Mallorca. Des del 2016 és convidat anualment a l’acadèmia i festival IHMS a Bergen (Països Baixos).
Anna Mora
Nascuda i formada a Barcelona compagina la seva activitat musical entre la interpretació, l’ensenyament del violoncel i la investigació musicològica.
Anna se sent hereva de l’escola catalana de violoncel mitjançant els ensenyaments de Lluís Claret, Enric Casals i Bernard Greenhouse. Com a component de diversos grups de cambra ha tocat a Espanya, França, Itàlia, Alemanya, Japó, Corea i Estats Units. Va ser membre de l’Orquestra Simfónica del Vallès ocupant la plaça d’ajuda de solista.
Anna és fundadora del Clara Schumann Ensemble centrat en la interpretació i difusió de dones compositores de tots els temps. El seu mètode de pedagogia incideix en la pràctica d’ensembles de violoncel com a mitjà de formació humanística i musical i és per aquest motiu que des del 2010 funda i dirigeix GRUPCELLO.CAT amb joves violoncel·listes de tota Catalunya, els quals han actuat per tota Catalunya, Espanya, França i a diversos escenaris europeus.
El proper juliol interpretaran El Fantasma de l’Òpera a Barcelona amb Musical’s Choir, dirigits per Cristina Colomer.
L’interés per la investigació com a musicòloga l’ha portat a escriure, juntament amb Anna Dalmau, diversos reculls de correspondència de Pau Casals d’on han derivat conferències a Lyon, París, Andorra, Barcelona i Lisboa.
L’últim llibre és Querido Maestro. Correspondencia (1893-1973) publicat a l’octubre del 2024 amb l’editorial Acantilado.
Amb la pianista Glòria Peig presenta el programa “Pau Casals: el so de les seves cartes” amb composicions d’alguns dels seus corresponsals i del mateix Casals.