El Museu Pau Casals està ubicat a la Vil·la Casals, la casa d’estiueig que Pau Casals es va construir davant la platja de Sant Salvador, al municipi del Vendrell, i que a partir dels anys vint es va convertir en la seva residència habitual. Pau Casals hi va viure fins al gener del 1939, quan, després del desenllaç de la Guerra Civil espanyola, va marxar a l’exili i mai més hi va tornar.
El 1972, Pau Casals i la seva esposa, Marta Montañez, van crear la Fundació Pau Casals amb l’objectiu de preservar la casa de Sant Salvador i la seva col·lecció, i es va obrir al públic l’any 1974.
L’any 2001 el Museu és sotmès a una rehabilitació integral i adequació dels serveis que permeten la seva homologació com a equipament museístic. El mes de juny del 2020, la Generalitat de Catalunya el declara Museu d’Interès Nacional per la seva importància i el valor del conjunt de béns que conserva.
L’any 2021, gràcies al finançament del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el suport de l’Ajuntament del Vendrell i la Diputació de Tarragona, el Museu inicia un projecte de restauració de l’edifici històric i de renovació museogràfica per esdevenir un museu de referència sobre el llegat universal i la figura de Pau Casals.
Missió
Preservar i donar a conèixer el llegat patrimonial, musical i humà de Pau Casals d’una forma oberta, innovadora i participativa, a través de la música i l’educació en els valors de la pau, el compromís social i la defensa dels drets humans.
Visió
Esdevenir un museu de referència nacional i internacional en la figura i el llegat humà de Pau Casals amb capacitat transformadora i educativa que connecti amb la societat i amb les noves generacions, dialogant, interpel·lant i generant esperit crític.
Vil·la Casals: paradís i llegat
La història de la casa comença l’any 1908, amb la primera planificació urbanística del barri marítim de Sant Salvador, a càrrec de l’arquitecte Francisco Solà i Gené, i la compra d’uns terrenys per part de Casals. A finals de l’any següent, signaria el contracte de construcció de la casa, que seria projectada pel mateix Francisco Solà. La casa es va començar a construir a principis del 1910 i les obres van acabar a finals d’any.
Al llarg del temps, la casa va anar evolucionant, però la reforma definitiva arribaria el 1931, quan Pau Casals va encarregar les obres d’ampliació a l’arquitecte Antoni Puig i Gairalt, convertint la casa en una majestuosa residència. Es va projectar una Sala de Concerts, decorada amb un valuós conjunt de pintures del segle XVIII de Francesc Pla ‘el Vigatà’, la Sala del Sentiment, i un ampli jardí amb una galeria d’escultures i un mirador amb vistes al mar mediterrani.
El 2020, l’Ajuntament del Vendrell el declara bé cultural d’interès local.
Museu en xarxa
del Vendrell
El Museu Pau Casals forma part de la xarxa de Museus del Vendrell, amb els quals col·labora i participa en projectes i accions conjuntes per promoure els museus del municipi del Vendrell vinculats a diferents disciplines com l’art, la literatura i la música.
La Xarxa territorial de museus de les comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre es crea amb la finalitat de desenvolupar eines de col·laboració entre els museus registrats membres d’aquest àmbit territorial.
de Catalunya
El Museu Pau Casals és membre fundador de Cases Icòniques de Catalunya, una associació privada sense ànim de lucre que reuneix edificis històrics residencials vinculats significativament al geni creatiu i/o artístic dels seus dissenyadors o habitants, i que permeten una lectura territorial de la història i les expressions culturals de Catalunya.
El Museu Pau Casals forma part del DEMHIST, el Comitè Internacional de Cases Històriques de l’ICOM que se centra en la gestió i conservació de les cases museu.