
Frederic Marès (1893-1991) viatja a San Juan de Puerto Rico el març de 1969 i visita l’admirat i estimat mestre Pau Casals (1876-1973) a l’exili. Un conjunt de fotografies conservades a l’arxiu del Museu immortalitzen la trobada i són el punt de partida per rememorar musicalment aquest encontre. Marès, a més, va deixar unes notes manuscrites evocadores del moment que expressen el retrobament: “No puedo olvidar mi visita al maestro Pau Casals y a su admirada esposa Marta, en su chalet: fueron unas horas de evocación y recuerdos entrañables; visita que no olvidaré en la que el maestro, todo ternura, se interesaba por su Barcelona, por su barrio gótico, por sus reformas, por sus antiguos compañeros de orquesta. Nuestro despido fue un abrazo de corazón a corazón, no pudimos contener las lágrimas”.
El Tempus Trio neix de l’anhel d’explorar el gran repertori per a piano trio i, paral·lelament, cercar un diàleg contemporani per continuar desenvolupant la literatura de la seva formació. Els crítics l’han descrit com una de les formacions cambrístiques més prometedores de la seva generació; han cultivat importants èxits en diferents concursos i certàmens internacionals, entre els quals destaquen el primer premi del Concurs Internacional de Música “Grand Prize Virtuoso” a Brussel.les, la Medalla de Platí (primer premi) del “WPTA Singapore International Music Competition”, la Medalla de Plata del “2nd Vienna International Competition”, el premi especial del “Concurs Internacional BBVA Montserrat Alavedra”, el tercer premi del ‘Rising Stars International Competition Berlin’, el primer premi ex-aequo al concurs internacional “Città di Padova” i el primer premi al “2023 Petrichor International Competition” a Nova York, EUA. La temporada passada van debutar al Carnegie Hall (Nova York) com a guanyadors del primer premi dels “Golden Classic Music Awards 2024”.
En l’actualitat, la formació és el primer piano trio que ha finalitzat un màster a la prestigiosa Universitat Mozarteum de Salzburg on han estat guiats sota el mestratge del professor Cibrán Sierra Vázquez, violinista del Cuarteto Quiroga. També són convidats a la “European Chamber Music Academy” (ECMA) de Viena i són artistes seleccionats pel programa artístic “Le Dimore del Quartetto” de Milà.
La seva trajectòria professional engloba una mirada polifacètica que es materialitza en importants masterclasses i festivals d’arreu del món com el Festival Musical Chairs de Canadà (McGill University) o el Chamber Music Festival de Munich on van ser enregistrats per la “Bayerischer Rundfunk” (Ràdio Nacional de Baviera). Han gaudit de ser els artistes residents de Joventuts Musicals de Moià durant tres anys (2022-2024) i actualment són professors d’instrument individual i de música de cambra al Campus Musical del Moianès que es celebra cada estiu.
L’aforament a l’activitat és limitat. Cal comprar entrades anticipades a www.ticketsonline.paucasals.org. Per a més informació podeu enviar un correu electrònic a museu@paucasals.org o podeu trucar al 977684276.
Amb la col·laboració de “Musicant el Museu Frederic Marès”
Enric Granados (1867 – 1916)
Trio en do major, op. 50
I. Poco allegro con espressione
II. Scherzetto. Vivace molto
III. Duetto. Andante con molta espressione
IV. Finale. Allegro molto
Maurice Ravel (1875 – 1937)
Trio per a piano, violí i violoncel en la menor
I. Modéré
II. Pantoum (Assez vif)
III. Passacaille (Très large)
IV. Final (Animé)
Maria Tió, violí
Neix a Folgueroles i comença els estudis de violí al Conservatori de música de Vic. L’any 2016 obté el Grau Superior de Música amb qualificacions excel.lents a l’Escola Superior de Música de Catalunya de la mà de la professora Vera Martínez-Mehner, violinista del Quartet Casals. Aquell mateix any, és acceptada a la prestigiosa Universität Mozarteum de Salzburg i des de llavors, ha obtingut els títols de “Bachelor of Arts i el “Master of Arts” d’interpretació solística amb la reconeguda violinista Esther Hoppe.
Actualment és concertino associada de la Philhamornie Salzburg, concertino convidada a l’Orquestra Simfònica Victòria dels Àngels i membre de la Salzburg Chamber Soloists. També combina la seva activitat concertística treballant a la Universitat Mozarteum en el management del departament de corda i de l’institut Sándor Végh de música de cambra. Com a solista, ha debutat amb la Philharmonie de Salzburg i ha estat artista resident de la “Yehudi Menuhin Foundation” de Bèlgica. Ha estat seleccionada en nombrosos festivals internacionals i actualment, ha estat escollida per participar en les classes magistrals del prestigiós violinista Maxim Vengerov a Salzburg.
Apassionada per la música de cambra, és membre fundador del Tempus Trio.
La Maria toca un violí fet expressament per a ella per la luthier Wiltrud Fauler (2020).
Ferran Bardolet, violoncel
Natiu de Sant Vicenç de Torelló, inicia els estudis musicals als 7 anys a l’Escola de Música de Manlleu amb Eulàlia Subirà i després al Conservatori de Badalona amb Mark Friedhoff. Continua a l’ESMUC, amb Damián Martínez, i posteriorment a l’Escuela Superior de Música Reina Sofía de Madrid, amb Natalia Shakhovskaya i Michal Dmochowski. Seguidament, realitza estudis de Màster de Música de Cambra a la Hochschule für Musik, Theater und Medien de Hannover, amb Markus Becker.
Ha guanyat primers premis al Concurs de Cambra de l’Escola de Música de Barcelona, Xè Concurs Nacional Ciutat de Xàtiva, X Festival de Músics Joves de Catalunya, Vila de Ponts, Música de Cambra de Castellterçol, Mirabent Magrans de Sitges, Paper de Capellades, Concurs Internacional de Música de Cambra de Les Corts, Concurs Internacional de Música de Cambra Montserrat Alavedra, 1r Premi al IV Concurso Internacional de Música de Camara Antón García Abril, Menció especial al International Chamber Music Competition Pinerolo e Torino città Metropolitana i el Premi Enderrock al millor cd de Música Clàssica de l’any. Ha actuat com a solista amb diverses orquestres i actualment, és membre titular com a primer violoncel, de l’Orquestra Sinfònica Victòria dels Àngels, la Salzburg Chamber Soloists i de la Philharmonie de Salzburg.
És membre del Tempus Trio, formació nascuda el 2018.
En Ferran gaudeix de la companyia d’un violoncel d’escola alemanya del 1850, i de l’amistat del luthier Eduard Sitgas.
Ricard Rovirosa, piano
S’ha format a la Guildhall School of Music and Drama, Londres (GMSD), on s’ha graduat com a Bachelor of Music (HONS) Piano Performance – GSMD, Master of Performance, Guildhall Artist – GSMD, i finalment com a Doctor of Music in Piano Performance. També ha cursat un Master of Arts, Kammermusik Klaviertrio – Univ. Mozarteum. Ha obtingut nombrosos guardons, entre els quals el 1r Premi Oxford Music Festival i pel que fa als enregistraments ha debutat com a solista als estudis Abbey Road de Londres. S’ha format amb mestres com Vicenç Prunés (Escolania de Montserrat), Maria Lluïsa Reñaga, Albert Attenelle (Escola de Música de Barcelona), Ralph Gothoni (Escuela Reina Sofía) i Joan Havill (Guildhall School of Music and Drama). Ha estat premiat en diversos concursos internacionals com a pianista solista i com a membre de formacions cambrístiques. Els seus concerts a Catalunya, l’estat espanyol, Regne Unit, França, Països Baixos, Finlàndia i Estats Units han rebut una crítica excel·lent. El 2015 finalitzà la interpretació íntegra de les Sonates de Mozart per a piano en sis concerts a Barcelona. L’any 2016 fou artista resident a la Pedrera on col·laborà amb el Piatti Quartet i Octavian Lup. El 2018 funda el Tempus Trio, formació amb la que ha obtingut nombrosos premis internacionals.