
Els Diàlegs amb Música: Pau Casals i Conxita Badia. Talent i llegat compartits, organitzats per la Fundació Pau Casals amb la col·laboració de l’Associació Memòria i veus – Conxita Badia i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), oferiran un acte especial dedicat a la profunda connexió musical i humana entre Pau Casals i Conxita Badia, dues figures imprescindibles de la cultura catalana del segle XX. La conversa comptarà amb la participació de la historiadora i músic Mireia Capdevila i Candell, el musicòleg i assagista Oriol Pérez i Treviño, i la consultora i comunicadora Mireia Domènech i Bonet, comissària de l’Any Conxita Badia, que conduirà el diàleg.
A més, hi haurà interpretacions musicals a càrrec de la soprano Mireia Tarragó i la pianista Yoko Suzuki, que reviuran el programa exacte de la primera audició pública de les cançons de Pau Casals, celebrada el 1935, en què Conxita Badia va ser la veu solista amb el mateix Casals al piano.
Els Diàlegs amb Música són converses divulgatives que compten amb la participació de músics, intel·lectuals i experts en Pau Casals i amb l’actuació de joves violoncel·listes que col·laboren habitualment amb la Fundació Pau Casals.
Mireia Domènech i Bonet – moderadora
Consultora i comunicadora – comissària de l’Any Conxita Badia.
Periodista i gestora cultural de formació, és consultora de projectes i comunicació al cor d’Europa. Ha treballat en l’àmbit institucional a diversos països, incloent el Parlament Europeu i el CoNCA. Té més de 20 anys d’experiència en comunicació corporativa, màrqueting i estratègia internacional, i publica regularment articles d’anàlisi i reportatges en alguns mitjans de comunicació. Cofundadora de la plataforma Aixeta.cat de promoció cultural i de l’Associació Memòria i Veus: Conxita Badia i el seu entorn, és autora d’un documental i d’un llibre d’anàlisi política. Ha estat distingida per la seva trajectòria amb els premis Ramon Juncosa de periodisme (2021) i Batista i Roca (2024) de projecció exterior (2024).
Oriol Pérez i Treviño
Musicòleg i assagista
Musicòleg i assagista, dedica la seva activitat a la docència i l’escriptura. Al llarg de la seva trajectòria ha combinat la recerca amb la direcció d’importants projectes del país com ara la Xarxa de Músiques a Catalunya, el Festival de Torroella de Montgrí, el Centre Robert Gerhard, l’Acadèmia 1750 o L’Auditori. Immers, en els darrers anys, en recerques de misticisme, espiritualitat i música, col·labora en diferents institucions acadèmiques i culturals.
Actualment treballa en un assaig sobre la recepció de Johann Sebastian Bach junt a l’escriptor Miquel de Palol i escriu al portal Nosolocine la secció Entre Clàssics. També és crític musical d’El Punt Avui i autor de diferents publicacions.
Mireia Capdevila i Candell
Historiadora i músic
Llicenciada en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona i membre del Centre d’Estudis sobre Dictadures i les Democràcies (CEDID-UAB). Coordinadora de l’Arxiu Històric de la Fundació Carles Pi i Sunyer i membre del Consell de Redacció de L’Avenç. Especialista en la guerra civil, postguerra franquista i exili cultural català dels anys trenta, les seves múltiples col·laboracions en projectes de recerca l’han portat a publicar diferents llibres que recorren aspectes cabdals de la història contemporània de Catalunya i la ciutat de Barcelona. Com a comissària, ha dirigit diverses exposicions sobre la postguerra, el feixisme i l’art en conflicte.
Mireia Tarragó, soprano
Nascuda a Tarragona el 1995, ha estat semifinalista del concurs internacional de Lied Hugo Wolf i guanyadora del premi a la millor artista revelació de clàssica 2024 per la Revista Enderrock. Va guanyar el Premi Catalunya Música el 2020 al concurs El Primer Palau i va rebre tres beques de la Fundació Victoria de los Ángeles. Va estudiar cant i màster d’interpretació del Lied a l’ESMUC amb el màxim reconeixement. La seva discografia inclou treballs amb la pianista Carmen Santamaría i el guitarrista Bernardo Rambeaud. Té un ampli repertori operístic i ha actuat en festivals destacats com la Schubertíada de Vilabertran i el Festival Life Victoria. Ha cantat en importants sales de concerts i, el passat 2024, va debutar a l’Auditori Nacional de Madrid com a solista de la Passió segons Sant Mateu.
Yoko Suzuki, piano
Nascuda a Tòquio, estudia el grau de piano a la Universitat de Música de Musashino (Japó) i el Màster en música espanyola a l’Acadèmia Marshall de Barcelona, on estudia amb Alicia de Larrocha i Carlota Garriga. Ha actuat com a solista i com a intèrpret de música de cambra arreu del món. L’any 2019 és distingida pel cònsol general del Japó a Barcelona amb un diploma d’agraïment per la seva col·laboració en l’intercanvi entre les cultures espanyola i japonesa. Ha realitzat diversos enregistraments amb Columna Música, ha publicat un nou àlbum d’obres pròpies (Yoko Piano, Lágrima de luna) i, actualment, és col·laboradora habitual de la Fundació Pau Casals.
Amb motiu del 50è aniversari de la mort de Conxita Badia, hem volgut reproduir el concert històric del 3 de novembre de 1935 al Palau de la Música Catalana, on Conxita Badia estrenava en primera audició aquestes cançons de Pau Casals, acompanyada al piano pel mateix Casals.
I. No t’ha trobat [Cançó catalana, núm. 3]
Text d’Apel·les Mestres
II. Que curtes, vida meva, són les hores [Cançó catalana, núm. 4]
Text d’Apel·les Mestres
III. En el mirall canviant de la mar blava [Cançó catalana, núm. 1]
Text d’Apel·les Mestres
IV. A l’enterrament d’un nin o Lo lliri blanc [Cançó catalana, núm. 2]
Text de Jacint Verdaguer
V. Absència | Absence
Text de Matthew Arnold
VI. De cara al mar
Text de Joan Llongueres