
La Càtedra UNESCO Pau Casals impulsada per la Fundació Pau Casals i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), vol retre un homenatge a un dels noms més universals de la cultura catalana, amb una visió oberta i defensora d’un món millor, que va expressar al llarg de la seva vida el compromís de la música amb les persones. Pretén donar continuïtat a l’especial relació de Pau Casals amb les Nacions Unides i els valors universals de la solidaritat internacional i el reconeixement al seu compromís en el diàleg multilateral.
Consulta aquí el web de la Càtedra.
El proper 6 de maig de 2025, la Càtedra UNESCO Pau Casals organitza una Jornada al voltant de l’Educació musical i la participació creativa.
La IV Jornada de la Càtedra UNESCO Pau Casals, sota el títol “Fem música junts. Educació i participació creativa”, s’emmarca en el llegat humanístic i musical d’un artista profundament compromès amb el seu temps, que entenia la música com una expressió del millor de la condició humana. En contraposició a la guerra, la música representava per a ell una connexió profunda amb el sentit de la vida, una font d’autoestima i dignitat, tant personal com col·lectiva. Més enllà del gaudi estètic, la música és —i ha de ser— una experiència de trobada, de cooperació, d’alegria compartida, d’exigència mútua i de respecte. En definitiva, tot allò que contribueix a créixer i a enfortir l’esperit de comunitat i de ciutadania.
L’objectiu d’aquesta jornada és reflexionar com els ciutadans i ciutadanes de la nostra societat tenen accés a la cultura i formació musical bàsica, i també el paper dels estudis musicals tant a l’escola com als estudis professionals, i es debatran qüestions com “per què i per a què creiem que ens cal fer música junts”, i “com podríem garantir la possibilitat de fer-la”.
La jornada serà gratuïta, començarà a les 9:45h i comptarà amb les participacions d’artistes com Tarta Relena (grup de música folk i gregorià progressiu), Abel Antón Delgado (violinista i escriptor), i Quim Carandell (La Ludwig Band), i més. Tots ells formaran part de la taula rodona de músics professionals, on ens parlaran de les seves experiències musicals en companyia i, a continuació, escoltarem al director musical associat a l’orquestra Los Angeles Philharmonic, Paolo Bortolameolli. També podrem gaudir d’unes taules de debat sobre l’educació musical.
Amb les participacions del Dr. Joan Fuster-Sobrepere, director de la Càtedra UNESCO Pau Casals; el Dr. Alfons Martinell, codirector de la Càtedra UNESCO Pau Casals; Ester Bonal, professora de música i artivista. Co-directora d’EducArtS, d’El Teler de la Música i de Xamfrà; Anna Carné, coordinadora de ConArte i professora de violoncel; Núria Sempere, directora general de l’Escola Superior de Música de Catalunya; i Jordi Pardo, director general de la Fundació Pau Casals.
Pots assistir-hi tot el dia o només durant alguna de les taules rodones.
L’esdeveniment és organitzat conjuntament per la Fundació Pau Casals i la Universitat Oberta de Catalunya.