
L’any 2021 es compleixen 120 anys del primer viatge de Pau Casals a Amèrica (1901), 60 anys del concert a la Casa Blanca amb el president J.F. Kennedy (1961), i es commemora el 50è aniversari de l’estrena del l’Himne per les Nacions Unides (1971). És per això que la 40a edició del Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell durà per títol “Pau Casals i Amèrica”. Però la relació de Casals amb Amèrica va ser constant durant els darrers anys de la seva vida, quan es va exiliar a Puerto Rico, on va impulsar el Festival Casals de Puerto Rico i altres projectes musicals. El proper 6 de maig celebrem una nova sessió de Diàlegs amb Música, “Pau Casals i Amèrica. Del triomf musical a la defensa de la Pau”, de la mà de Núria Ballester Valveny, directora del Museu Pau Casals, Joan Fuster, professor d’història contemporània, i Oriol Pérez Treviño, musicòleg i assagista. El diàleg serà conduït per Maricel Chavarría, periodista de La Vanguardia, i la música de l’acte anirà a càrrec de Xuanhan Xu, violoncel·lista guanyadora del Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes 2020, i la pianista Yoko Suzuki.
Núria Ballester
Directora del Museu Pau Casals
Llicenciada en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Barcelona i Màster en Museologia i Gestió del Patrimoni Cultural per la Universitat de Barcelona. El 1996-97 realitza la catalogació i inventari del fons del Museu Pau Casals. El 1997-98 treballa a l’Arxiu Nacional de Catalunya en la catalogació del fons de la Fundació Pau Casals. El 1999-2000 realitza l’inventari del fons Pau Casals a Washington D.C., treballant amb Marta Casals, i al mateix temps realitza una estada de pràctiques a l’Archives Center del National Museum of American History (Smithsonian). El 2001 s’incorpora com a conservadora del Museu Pau Casals i des del 2010 n’és la directora.
Joan Fuster Sobrepere
Professor d’història contemporània
Doctor en Història per la Universitat Pompeu Fabra i Llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment és director del Departament d’Arts i Humanitats de la UOC. La seva recerca ha girat entorn de la història política i cultural de Catalunya en l’època contemporània i especialment en la ciutat de Barcelona en el segle XIX. Ha estat director de la revista d’història L’Avenç. Vicerector de la UOC, i director del Centre de Barcelona de la Universitat Internacional Menéndez y Pelayo. L’any 2005 va rebre el premi ciutat de Barcelona d’Història pel treball: Barcelona a la dècada moderada. El projecte industrialista i la construcció de l’estat centralista. Entre 1989 i 1999 va ser regidor de l’Ajuntament de Barcelona.
Oriol Pérez Treviño
Musicòleg i assagista
Oriol Pérez i Treviño (Manresa, 1972) és musicòleg i assagista, i dedica la seva activitat a la docència i l’escriptura. Al llarg de la seva trajectòria ha combinat la recerca amb la direcció d’importants projectes del país, com ara la Xarxa de Músiques a Catalunya, el Festival de Torroella de Montgrí, el Centre Robert Gerhard o L’Auditori. En els darrers anys, ha estat immers en recerques sobre misticisme, espiritualitat i música. Escriu diàriament la secció «Entre Clàssics» al portal Nosolocine.
Maricel Chavarría
Periodista de La Vanguardia
Maricel Chavarría és periodista de La Vanguardia des de 1989 i en la darrera dècada, cap de secció de Cultura i responsable de les àrees d’òpera, dansa i música clàssica. Anteriorment es va especialitzar en temes d’igualtat entre sexes i solidaritat. Nascuda a Tortosa el 1967, és llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i en Fotoperiodisme per l’International Center of Photography de Nova York.
Xuanhan Xu, violoncel
Yoko Suzuki, piano
L.V. Beethoven: Sonata per a violoncel i piano núm. 3 en La major, op. 69 (primer moviment)
G. Cassadó: Requiebros