
Una vetllada emmarcada dins la Diada Pau Casals Barcelona i amb la qual celebrem i commemorem el vincle històric i simbòlic de Pau Casals amb la ciutat de Barcelona i la dimensió musical internacional del mestre.
Tot amant del violoncel sap que Truls Mørk és un dels grans intèrprets actuals. Sempre ha defugit el star system, però el seu violoncel parla i canta per ell, captivant-nos amb la seva veu. El seu estil irradia puresa, sense efectismes innecessaris, mentre la seva intensitat, virtuosisme i emoció brillen amb força. Truls Mørk es dedica completament a la música, ja sigui interpretant les Suites de Bach o obres contemporànies, havent estrenat més de trenta composicions. El seu repertori i discografia són immensos i curosament seleccionats, sovint en col·laboració amb músics propers, com Håvard Gimse, amb qui ha actuat i enregistrat durant 20 anys.
Per a aquest concert en honor a Casals, ha triat dues obres mestres que el mateix Casals estimava i tocava sovint en la seva joventut. Una d’elles és la magnífica i tumultuosa Sonata de Grieg, que Casals va tenir el privilegi d’interpretar amb el mateix compositor al piano. Grieg en va quedar tan fascinat que va declarar: “Aquest home no toca, ressuscita.” L’altra és la versió per a violoncel de la Sonata de Franck, dedicada al gran amic de Casals, Eugène Ysaÿe. Casals estava convençut que Franck no només havia pensat en el violí quan la va compondre, sinó també en el violoncel—i considerava que sonava encara millor en aquest instrument. No hi ha cap dubte que Truls Mørk ho demostrarà!
Truls Mørk, violoncel
Havard Gimse, piano
R. Schumann: Drei Fantasiestücke, op. 73
E. Grieg: Sonata per a violoncel i piano, en La menor, op. 36
E. Chausson: Pièce, op. 39
C. Franck: Sonata per a violoncel i piano, en La major
Truls Mørk (violoncel)
Les seves captivadores interpretacions, que combinen una intensitat ferotge, integritat i elegància, l’han consolidat com un dels violoncel·listes més destacats del nostre temps.
En els primers anys de la seva carrera, va obtenir nombrosos premis en competicions com el Concurs Txaikovski de Moscou, el Concurs de Violoncel Cassadó a Florència, el Premi UNESCO en el concurs de la Ràdio Europea a Bratislava i el Concurs Naumburg a Nova York.
Havard Gimse (piano)
És un dels pianistes més destacats de la regió nòrdica. Ha actuat en escenaris com el Wigmore Hall, el Carnegie Hall i el Concertgebouw, i ha gravat per a segells com Sony i Naxos. Especialista en repertori nòrdic, ha treballat amb orquestres de renom i col·labora en projectes de música de cambra. És professor a l’Acadèmia Noruega de Música i dirigeix iniciatives per a joves talents.