Estrena Mundial a l’Església Parroquial del Vendrell
El proper 2 de desembre tindrà lloc l’estrena mundial de la Missa de Glòria de Pau Casals a l’Església Parroquial del Vendrell, amb les veus de solistes i cantaires de la Coral Càrmina, acompanyats per l’organista Mercè Sanchís, que tocarà l’orgue barroc original que tocava el pare de Pau Casals.
El concert, organitzat per l’Associació d’Amics de l’Orgue del Vendrell, s’emmarca dins dels actes del 50è aniversari de la mort de Pau Casals.




Partitures de la Missa de Glòria, una peça escrita el 1892, quan Casals tenia 15 anys.
La inquietud de compondre sempre va ser present en Pau Casals. Durant tota la seva vida va sentir la necessitat d’escriure música, però els compromisos concertístics li van impedir dedicar-s’hi d’una manera plena. Tot i així, va compondre més de vuitanta obres entre 1892, als inicis de la seva formació, i el 1972, un any abans de la seva mort. Al costat de les més emblemàtiques com l’oratori El Pessebre, la sardana Sant Martí del Canigó, les obres religioses que va dedicar a Montserrat o el mateix Himne a les Nacions Unides, va escriure un conjunt d’obres de repertori molt divers, des de música religiosa, lied, sardana, música de cambra, fins a composició de gran format.
L’any 2008, la Fundació Pau Casals va iniciar la tasca d’investigació, catalogació completa i digitalització de l’obra creativa de Pau Casals, que es conserva en la seva totalitat a l’Arxiu Nacional de Catalunya, per ser editada i posar-la a l’abast dels intèrprets. L’edició va anar a càrrec de l’Editoral Boileau, que ha publicat des d’aleshores un total de 21 volums amb l’obra de Casals per a piano, veu i piano, cor, quartet de corda, quintet de corda, orquestra de corda, orquestra simfònica, conjunt de vents i cobla, amb més de 80 obres, incloent-hi aquesta Missa de Glòria.
La Missa de Glòria és una peça escrita per a quatre veus (soprano, tenor I, tenor II i baix) i harmònium o orgue, i datada el 1892, quan Casals tenia 15 anys. Es tracta d’un ambiciós projecte per a un jove tot just format musicalment. Malgrat ser una obra de joventut, ja es pot entreveure la grandesa i la impressionant intuïció musical de Casals.
En aquesta època Casals es trobava estudiant al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, amb Josep García com a professor de violoncel i Josep Rodoreda com a professor d’harmonia.
L’obra recull l’ordinari de la missa catòlica i utilitza un llenguatge amb influències pròpies de l’època, amb reminiscències belcantistes especialment en les intervencions solístiques, però també amb el coneixement de la tradició i de la retòrica pròpies de les misses corals dels segles XVIII i XIX. El jove Casals, però, hi aporta un llenguatge propi, amb moments de gran melodisme i intimisme, i altres de grandiloqüència, com algunes de les seves obres corals de maduresa, que també es podran escoltar en aquest programa.
L’escriptura de l’harmònium/orgue és en molts moments molt pianística, fet que ens podria permetre també d’oferir-la en aquest instrument.
La versió revisada que oferirem, l’hem adaptada en la formació habitual de sopranos/contralts/tenors/baixos. Hem corregit els problemes de text que presentava i alguns errors puntuals d’escriptura, i alhora hem mantingut l’essència i l’originalitat d’una obra única pròpia del geni musical que tots coneixem.
PROGRAMA
Missa de Glòria (1892) de Pau Casals(1876-1973) – Estrena mundial
Kyrie
Gloria
Domine Deus
Quoniam
Credo
Et in unum Dominum
Et ex Patre
Qui propter
Et in Spiritum Sanctum
Sanctus
Benedictus
Agnus Dei
O vos omnes de Pau Casals
D’El Pessebre de Pau Casals
L’estel
El plor de l’infant
Glòria
Mar Jordana, soprano; Josep Rovira, tenor; David Guitart, baix; Mercè Sanchís, orgue
Coral Càrmina
Daniel Mestre, director