Els dos treballs finals dels projectes de recerca sobre el llegat musical i humanístic de Pau Casals, impulsats per la Càtedra UNESCO Pau Casals, han estat lliurats recentment. Aquests estudis profunditzen en aspectes claus de la vida i obra de Casals, consolidant-lo com un referent mundial en la música i la pau.
Els treballs lliurats són:
- “De Festívola al Preludi d’El Pessebre. Una aproximació al catàleg d’obra musical de Pau Casals a partir de les seves sardanes”, realitzat per Albert Fontelles-Ramonet i Anna Costal i Fornells:
El projecte de recerca que han presentat planteja una aproximació al catàleg raonat de la seva obra compositiva, és a dir, un estudi que aprofundeix en la localització de manuscrits i edicions, situa històricament i artística el procés creatiu, i relaciona les interpretacions i enregistraments que han marcat el recorregut històric de cadascun dels títols. L’objecte d’estudi han estat les sis sardanes de Pau Casals –Festívola, Sardana for Cello Orchestra, Sardana del Pelegrí, Sant Martí del Canigó, Sardana en Do i el preludi d’El Pessebre– amb la hipòtesi que aquest petit conjunt d’obres, per la seva dimensió simbòlica i pel seu impacte internacional, podria servir de model i permetria dimensionar l’abast d’un catàleg raonat complet. La recerca s’ha orientat a partir de tres objectius: analitzar la recepció i l’impacte de les sis sardanes, fomentar-ne l’accés a intèrprets i investigadors, i difondre el seu valor artístic a un públic ampli.
Els resultats han confirmat el vastíssim treball que suposaria elaborar un catàleg raonat complet de l’obra de Casals ¾ pel volum de documentació conservada, la dispersió de les fonts i la projecció internacional del seu repertori. També ha revelat els detalls de la col·laboració artística entre Enric Casals i el seu germà, ha situat l’estrena d’algunes sardanes a Catalunya en la immediata postguerra, ha donat visibilitat a obres per a cobla pràcticament inèdites, i ha subratllat la importància dels enregistraments dirigits pel mateix Pau Casals com a materials d’estudi per a futures investigacions. Aquestes sardanes constitueixen, sens dubte, un dels pilars més internacionals del repertori sardanístic i un tresor del patrimoni musical català.
- “Evolució dels mecanismes internacionals de protecció dels músics: una perspectiva històrica”, presentat per Laurence Cuny:
La protecció organitzada dels artistes en risc és un tema recent en el dret i la pràctica internacionals. Les iniciatives per la reubicació temporal d’artistes amenaçats o forçats a l’exili s’han multiplicat en l’última dècada. Els mecanismes de l’ONU i en particular la Relatoria Especial en l’esfera dels drets culturals han donat visibilitat a la llibertat artística, el paper de les arts en la construcció de la pau i a la figura de defensors dels drets culturals. No hi ha dubte que Pau Casals hauria estat considerat un defensor dels drets culturals.
La protecció dels artistes en conflictes està a l’agenda internacional, per la qual cosa és un moment oportú per recordar l’important llegat de Pau Casals com a músic i humanista i la seva vinculació amb les Nacions Unides.
El punt de partida d’aquesta recerca va ser investigar si Pau Casals s’havia beneficiat d’un suport en el seu exili i situar l’evolució dels mecanismes internacionals de protecció dels músics en una perspectiva històrica. A partir d’entrevistes a actors de la protecció internacional i de la recerca als arxius de la Fundació Pau Casals, aquesta monografia explora el compromís de Pau Casals i contribueix a entendre el panorama actual de la protecció, les seves possibles llacunes i com recuperar la figura de Casals continua essent de valor per abordar aquestes llacunes.
Amb aquests treballs, la Càtedra UNESCO Pau Casals contribueix a la recerca sobre Pau Casals i la seva influència tant en el món de la música com en la defensa dels drets humans.
Al març s’ha previst una presentació d’aquests excel·lents treballs de recerca, per la qual cosa, més endavant informarem sobre l’acte de presentació per qui estigui interessat a assistir.
La Càtedra seguirà impulsant la recerca sobre el llegat de Pau Casals, oferint noves perspectives per a la difusió del seu impacte global.