Diàlegs amb Música és una iniciativa de la Fundació Pau Casals, amb la col·laboració del CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) que combina música i paraula a partir del debat entre experts, músics i intel·lectuals en llegat de Pau Casals i en el seu compromís viu amb la música i la defensa de la pau. En aquestes connexions entre so i paraula es reflexiona entorn una manera de viure i entendre la música, difonent els valors que Pau Casals va defensar al llarg de tota la seva vida i que continuen essent més vigents que mai: la pau i els drets humans.
En el marc del Centenari de l’Orquestra Pau Casals 1920-2020 el dimarts 27 d’octubre es celebrarà una sessió titulada “100 anys de l’Orquestra Pau Casals. Excel·lència musical i compromís social”. De la mà dels musicòlegs Xavier Chavarria (moderador) i Pepe Reche, el director d’orquestra Pedro Pardo i la historiadora i professora de música Tona Montserrat, en aquesta sessió es parlarà de la història i el llegat de l’Orquestra Pau Casals, la tasca de l’Associació Obrera de Concerts i la figura de Pau Casals com a director d’orquestra. La música de l’acte anirà a càrrec del violoncel·lista Lluc Pascual, menció honorífica del Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes 2018, i la pianista Yoko Suzuki.
Tona Montserrat
Historiadora i professora de música
Llicenciada en Geografia i Història, Màster en Cultura Històrica i Comunicació i Professora de guitarra ―Universitat de Barcelona i Conservatori Superior de Música de Barcelona respectivament―, manté actives tant la vessant musical com la recerca històrica. D’una banda, com a músic, és integrant de diversos grups instrumentals i vocals, entre els quals, destaca l’orquestra de corda polsada Laud’Ars, on hi fa de llaütista i arranjadora. A més, s’ha dedicat durant molts anys a la docència de la guitarra. De l’altra banda, com a historiadora, col·labora en projectes de dinamització sociocultural molt diversos i ha realitzat treballs de recerca i d’interpretació de patrimoni cultural. És l’autora d’un acurat estudi sobre l’Associació Obrera de Concerts, entitat fundada per Pau Casals el 1925, per acostar la música simfònica al treballadors barcelonins
Pedro Pardo Bañeres
Director d’orquestra
Pedro Pardo és compositor, pianista i director d’orquestra. Nascut a Lleida, va fer els estudis superiors de música a Barcelona i posteriorment direcció orquestral a Viena. Ha estat guardonat entre d’altres amb el Premi d’Honor de Direcció d’Orquestra del Conservatori Superior de Barcelona, el Premi de Composició de la Fundació Orfeó Manresà i ha rebut el Premi a la millor Banda Sonora al Festival de Cinema de Girona. Ha compost música per a cor, orquestra, grups instrumentals, piano, bandes sonores, música pop, musicals… Com a director, el seu repertori abarca grans obres i ha actuat a ciutats Espanyoles i Europees. És el director titular de l’Orquestra Simfònica Victoria de los Ángeles i de l’Orfeó Lleidatà. Col·labora amb TV3 i Catalunya Ràdio i té el seu propi programa a Catalunya Música amb l’Albert Galceran “Els homes clàssics”. Compositor, director, pianista, pedagog i darrerament mediàtic, aprofita qualsevol ocasió per difondre la música de manera didàctica amb un alt nivell de qualitat.
Pepe Reche
Musicòleg
Intèrpret i investigador, docent i divulgador. Màster en Interpretació de la Música Antiga i Doctor en Musicologia, amb la tesi “El quartet de trompes de l’Orquestra Pau Casals (1920-1937)”. És músic freelance especialitzat en trompes històriques i professor de l’Escola Superior de Música de Catalunya. El seus interessos com a investigador es mouen entre els segles XVIII i XX, principalment al voltant de l’ofici de músic, i els repertoris, pràctiques interpretatives i músics històrics, especialment a la ciutat de Barcelona. Com a divulgador, ha treballat per a les principals institucions del país, amb cursos, conferències, tallers o la creació de diferents continguts, materials i espectacles, on destaca el concert Out of the [Cage] per a l’Auditori de Barcelona. És soci de la cooperativa Musicop, des d’on treballa en la gestió de projectes educatius i culturals i dirigeix l’Escola Municipal de Música “Montserrat Almirall” de Sitges.
Xavier Chavarria Talarn
Musicòleg i crític musical
Llicenciat en Filologia Catalana, en Història i Ciències de la Música, i Màster en Musicologia, va fer els estudis de piano, cant i direcció coral a Barcelona i Anglaterra. És realitzador, guionista i locutor a l’emissora Catalunya Música, i va ser guionista i presentador del programa Clàssica de Televisió de Catalunya durant deu temporades. És docent als cursos de Màster i Postgrau en diverses universitats catalanes, imparteix conferències i Seminaris d’Història de la Música per a diverses entitats arreu de Catalunya i a Espanya. És creador i director artístic del cicle de recitals Audicions Íntimes. Escriu crítica musical i articles d’opinió a Revista Musical Catalana i a Serra d’Or, i forma part del jurat de diversos concursos de música de cambra, de música coral, i de cant.
Lluc Pascual
Violoncel
Lluc Pascual Sarret neix l’any 1998 a Térmens (Lleida). Inicia els seus estudis musicals a l’edat de nou anys amb el violoncel i els tretze amb el piano. Actualment està estudiant un Grau Superior al Conservatorium Maastricht amb el Professor Gustav Rivinius. Ha rebut classes magistrals de professors com Alexander Chaushian, Laurentiu Sbarcea, Matthijs Broersma, Fernando Arias, Reinhard Latzko, Gabriel Schwabe. Ha estat membre titular de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. També ha guanyat concursos i premis com el Segon Premi BBVA de Música al Talent Individual, on també va aconseguir una menció d’honor per a la millor interpretació d’una obra d’autor català. Recentment ha estat premiat amb una Menció d’Honor al Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes 2018. Ha tocat en sales i auditoris de Catalunya, Espanya, Àustria, Països Baixos, França i Alemanya.
Yoko Suzuki
Piano
Nascuda a Tòquio, va estudiar a la Universitat de Música de Musashino (Japó), on va obtenir el diploma de la carrera de piano. Posteriorment va estudiar a l’Acadèmia Marshall (2001), on va rebre classes de les professores Alicia de Larrocha i Carme Bravo, i l’any 2004 va obtenir el diploma de Màster de Música Espanyola. Ha rebut diversos reconeixements internacionals, com el segon premi del Concours Musical de France du Ministère de la Culture et de la Communication (2005) i el Diploma d’Onore del Torneo Internazionale de Musica (2006). Ha gravat diversos CD dels quals destaca Granados Piano – Cartas de Amor (Columna Música), que va ser considerat un dels millors discos del 2016 als Premis Enderrock.
G. Fauré: 3 Romances sans paroles Op. 17 (arr. violoncel i piano)
L. Janáček: Pohádka (Conte de fades per a violoncel i piano)