
El proper dimarts 14 de març a les 18:00h es projectarà el documental “L’Orquestra Pau Casals. Excel·lència musical i compromís social” a la Sala Laya. La projecció serà presentada per Jordi Pardo, director general de la Fundació Pau Casals, en el marc del 50 Aniversari de la mort de Pau Casals.
La sessió també inclou una taula rodona amb Jordi Pardo, Pepe Reche, Tona Monserrat i Joan Manuel Tresserras.
L’acte compta amb la col·laboració de la Filmoteca i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Les entrades gratuïtes es podran recollir directament a taquilla a la Filmoteca.
Aquest documental relata l’excepcional trajectòria humana i musical de l’Orquestra Pau Casals, iniciada el 1920 i interrompuda tràgicament per la Guerra Civil, i ofereix una visió de Casals com a director d’orquestra.
Casals estava profundament convençut que la cultura, i en particular la música, era essencial per al progrés de la humanitat i havia d’arribar a tothom, fos quina fos la seva posició social.
La realització del documental ha comptat amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Filmoteca de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament del Vendrell i AC/E (Acción Cultural Española).
Jordi Pardo
Director de la Fundació Pau Casals. Llicenciat en Geografia i Història i màster per ESADE. Membre del grup d’experts en polítiques culturals UNESCO 2011-2015; membre de l’equip d’experts de la Comissió Europea per a les capitals culturals d’Europa 2012-2016. Ha dirigit i assessorat projectes culturals a diferents països d’Europa, Àsia i Amèrica. Professor convidat de diverses universitats d’Espanya.
Tona Monserrat
Autora d’un acurat treball de recerca sobre l’Associació Obrera de Concerts, Tona Monserrat és professora de guitarra, historiadora, màster en Cultura històrica i comunicació per la Universitat de Barcelona i mare d’una nombrosa família. Ha dedicat part de la seva trajectòria professional a la pedagogia musical i a la interpretació, però, al cap dels anys, les circumstàncies l’han portat a compaginar tasques molt diverses, com ara la recerca històrica, l’arranjament orquestral o la gestió cultural. Actualment és integrant de l’orquestra de corda polsada Laud’Ars, de Sant Joan Despí, i del grup vocal Scherzo, de Barcelona.
Pepe Reche
És intèrpret i investigador, docent i divulgador, i gestor de projectes educatius i culturals. Trompista especialitzat en música antiga (ESMUC) i doctor en Musicologia (UAB) amb la tesi El quartet de trompes de l’Orquestra Pau Casals, ha col·laborat amb nombrosos grups amb instrument d’època arreu d’Europa i ha coordinat, dissenyat i desenvolupat diferents projectes educatius per a les principals institucions catalanes. Els seus camps d’interès en la recerca es troben al voltant dels intèrprets històrics de trompa a Barcelona i dels seus repertoris, així com l’estudi de l’ofici de músic entre els segles xviii i xx. Ha guanyat el Premi d’Assaig Musical de Joventuts Musicals de Catalunya i FICTA Edicions, gràcies al qual el 2024 publicarà Entre Les Illes Medes i Ariel. La recepció de la música contemporània i les influències en la composició al voltant de l’Orquestra Pau Casals.
Joan Manuel Tresserras
Professor de Ciències de la Comunicació de la UAB, especialitzat en història i polítiques de la comunicació i la cultura. Docent convidat a diverses universitats i autor o coautor d’obres com D’Ací i D’Allà, aparador de la modernitat 1918-1936 (1993), Cultura de masses i postmodernitat (1994), La gènesi de la societat de masses a Catalunya 1888-1939 (1999), o Obertura Republicana. Catalunya, després del nacionalisme (2019). Després de formar part del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (2000-2006), va ser Conseller de Cultura i mitjans de comunicació de la Generalitat de Catalunya (2006-2010). Actualment és president de la Fundació Josep Irla.