
L’acte donarà a conèixer el llibre de Jordi Pinto, recentment publicat, en què explica la història d’un instrument únic, la viola tenor construïda pel luthier Ramon Parramon des de 1932 fins a 1936. L’instrument, una mena de violoncel de dimensions més petites, fou construït amb la intenció de millorar les qualitats de la viola. Durant aquella etapa es van construir fins a 55 violes tenor i importants intèrprets van realitzar concerts amb l’instrument. Després de la Guerra Civil l’instrument va quedar malauradament en desús.
Pau Casals va ajudar molt a Ramon Parramon en la construcció de l’instrument, amb observacions i comentaris sobre el seu funcionament. En agraïment, Ramon Parramon li va regalar un viola tenor que actualment es conserva a la col·lecció del Museu Pau Casals, amb número de registre 261.
En la presentació, conduïda pel periodista Pere-Andreu Jariod, hi participarà l’autor del llibre així com el violoncel·lista Emmanuel Balssa el qual, acompanyat al piano per Daniel Blanch, interpretarà amb la viola tenor que es conserva al Museu Pau Casals obres de Joan i Ricard Lamote de Grignon, Henri Casadesus i Dmitri Xostakóvich.
L’aforament a l’activitat és limitat.
Cal reservar entrades anticipades a www.ticketsonline.paucasals.org. Per a més informació podeu enviar un correu electrònic a museu@paucasals.org o podeu trucar al 977684276.
Emmanuel Balssa, viola tenor
Daniel Blanch, piano
Salutació de Núria Ballester, directora del Museu Pau Casals
Salutació de Daniel Blanch, en nom de l’Associació Joan Manén
BLOC 1
Salutació amb Jordi Pinto.
L’origen de la viola tenor: antecedents històrics.
La creació de la viola tenor Parramon.
AUDICIÓ 1
2n moviment (Andante ma non troppo) del Concert per a viola i orquestra de Henri Casadesus (Autor molt relacionat amb l’instrument)
BLOC 2
La vida social de la viola tenor.
Els músics.
Concerts de presentació i posteriors.
AUDICIÓ 2
Reverie (Schumanienne) per a violoncel i piano de Ricard Lamote de Grignon (obra que s’acostumava a tocar en concert amb la viola tenor)
BLOC 3
Promoció, publicitat i pedagogia.
El concurs d’interpretació i el de composició.
Repertori.
Mètode.
Enregistraments.
L’exili i el final de les violes tenor.
AUDICIÓ 3
Scherzetto per a viola i piano de Ricard Lamote de Grignon
BLOC 4
Característiques de la viola tenor, accessoris i models.
Els lutiers.
Tècnica, afinació, encordat, arc, pica, estoig…
Mides de viola tenor.
Violes tenor emblemàtiques.
Diàleg breu amb l’Emmanuel Balsa.
El futur de l’instrument i del llibre.
AUDICIÓ 4
Impromptu op. 33 per a viola i piano de Dmitri Shostakóvich