La mostra dona a conèixer la història de la Orquestra Pau Casals i el seu compromís social i reivindica també la figura de Pau Casals com a un dels millors directors d’orquestra del s.XX
L’exposició té una doble seu a Barcelona i al Vendrell i mostra documentació i objectes originals de l’orquestra i el músic
El 13 d’octubre de 1920 es presentava al públic l’Orquestra Pau Casals al Palau de la Música Catalana. Un projecte d’èxit que, gràcies a la tenacitat i al sacrifici personal de Casals, va programar més de 360 concerts, amb una formació simfònica excel·lent i amb temporada estable. Ara, 100 anys després del naixement d’aquest projecte, es presenta una mostra que en dona a conèixer la història. Fins el 18 de juliol el Museu Pau Casals i el Museu de la Música de Barcelona acullen l’exposició “100 anys de l’Orquestra Pau Casals. Excel·lència musical i compromís social” en el marc dels actes de commemoració del Centenari de l’Orquestra Pau Casals 1920-2020.
Museu de la Música de Barcelona
El recorregut de l’exposició té com a punt de partida la mostra acollida al Museu de la Música de Barcelona, on s’explica la història de l’orquestra des de la seva creació al 1920 fins al seu desenllaç amb l’esclat de la Guerra Civil Espanyola que va destruir el panorama simfònic a la Barcelona dels anys 40, passant per l’època de la República en la qual la figura de Pau Casals i la seva orquestra van rebre grans reconeixements. L’exposició explica i exposa el funcionament de l’orquestra, el repertori amb els compositors, solistes i directors convidats, la trajectòria dels músics que la van formar i també el seu fort compromís social reflectit en l’impuls del projecte de l’Associació Obrera de Concerts.
Museu Pau Casals
La mostra continua al Museu Pau Casals on s’explica la relació de l’orquestra amb el país i els concerts que va fer fora de Barcelona a ciutats com Figueres, Mataró, Olot, Palamós, Terrassa, Sabadell, Sant feliu de Guíxols, Lleida, Granollers, Vic, El Masnou, El Vendrell i Vilanova i la Geltrú. També explica l’homenatge que li va fer la seva vila nadiua, El Vendrell, el 10 de juliol de 1927, amb imatges i objectes commemoratius de l’acte i un film amb les imatges conservades més antigues de pau Casals. Filament, es mostra la vessant de Pau Casals com a director d’orquestra internacional, amb enregistraments recentment recuperats per la Fundació Pau Casals.
L’exposició, ha estat coproduïda per la Fundació Pau Casals i el Museu de la Música de Barcelona i ha estat comissariada per Núria Ballester, directora del Museu Pau Casals, juntament amb un comitè assessor format pel director del Museu de la Música, Jaume Ayats, el musicòleg Bernard Meillat i el director de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, i ha comptat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament del Vendrell i Acción Cultural Española(AC/E). Degut a les restriccions de la COVID-19 el dia d’obertura de portes de l’exposició, no s’ha pogut fer una inauguració presencial i és per això que les institucions que hi han donat suport han enviat un missatge de benvinguda que podeu veure a continuació.
Informació pràctica
Per accedir a l’exposició cal adquirir l’entrada general d’un dels dos museus. Un cop adquirida l’entrada per un dels dos museus aquesta serà vàlida per l’exposició de l’altra. Les entrades poden comprar-se anticipadament a la web del Museu Pau Casals i a la web del Museu de la Música, o a les taquilles dels centres.