La música com a vehicle d’inclusió social adreçat a escoles d’alta complexitat
El projecte d’activitats per a escoles públiques ubicades en entorns socioeconòmics d’actuació preferent fa un salt qualitatiu important, acostant el projecte a les aules. El nou projecte té el nom de “Teixint Músiques”, que és una evolució de la iniciativa “Un dia a la Casa de Pau Casals” que compta des de l’any 2014 amb el suport de Fundació “la Caixa”, a través de CaixaBank, que disposa d’una xarxa d’oficines que permet detectar les necessitats socials i canalitzar els ajuts. Aquest projecte ha obtingut una alta valoració qualitativa tant dels equips docents com dels prop de 2.000 d’alumnes que hi han participat, i ja forma part d’un dels elements significatius del Museu Pau Casals.
S’ha continuat desenvolupant el projecte i els seus materials digitals amb l’objectiu treballar a les aules, i provocar sentiments en l’alumnat per tal que potenciïn la seva capacitat creativa a través de la música, ja que aquesta és un element fonamental de cohesió i enriquiment cultural. Partint d’aquest inici, es prenen com a referents la figura de Pau Casals i els aborígens australians, a través dels quals els alumnes exploren les seves arrels i orígens, les seves cançons, els seus entorns físics, etc. L’objectiu final és que els alumnes creïn una cançó i coreografia que englobi i expressi tot allò que els representa com a grup.
L’activitat és una proposta híbrida, que combina activitats online dirigides pel museu, materials educatius a disposició dels mestres per tal que realitzin el projecte a les aules amb autonomia, i una visita al museu en acabar el projecte, que inclou tots els elements: els serveis de transport en autocar porta a porta, acompanyament, accés al museu, visita, taller pedagògics, l’esmorzar i el dinar per a tots alumnes participants i els professors acompanyants. Un dia complert a la casa – museu d’un dels noms més universals de la cultura catalana, gràcies al suport de la Fundació “la Caixa”, a través de CaixaBank.
En el curs 2021-2022, s’ha finalitzat la planificació, redacció I producció dels elements del projecte (guies, materials didàctics, recursos audiovisuals I enregistraments d’activitat-concert per els alumnes), així com la formació del professorat que participarà en el programa. Per altra banda ja s’ha planificat l’organització de les sessions presencials, que han estat programades immediatament després de la re-inauguració del Museu Pau Casals, amb un total de 337 alumnes de 8 centres escolars d’atenció preferent procedents de diferents punts de Catalunya.
Aquest projecte està sent desenvolupat per l’equip del Museu Pau Casals, que dirigeix Núria Ballester, i la col·laboració especial de la Dra. Isabel Boj, especialista en didàctica i projectes culturals, i Laura Folch, violoncel·lista i experta en pedagogia musical.
El conveni ha estat signat per Joaquim Macià, director d’Institucions a la Direcció Territorial de Catalunya, i per Jordi Pardo, director general de la Fundació Pau Casals, i han assistit Eduard Gené, director d’institucions de Tarragona, Alexis Gòmez, director de banca institucions a Tarragona i Jordi Pardo.
Gràcies a la seva capil·laritat territorial, la xarxa d’oficines de CaixaBank, la més gran d’Espanya amb presència a 2.200 municipis, pot detectar les necessitats locals i donar suport a la Fundació ”la Caixa” en la canalització de les ajudes econòmiques adreçades a les entitats socials. L’any 2021, mitjançant les oficines de CaixaBank, s’ha contribuït a impulsar 7.600 projectes socials de 6.500 entitats.