El proper 12 de juliol de 2020 a les 21.30h tindrà lloc un concert de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae a la Plaça Nova del Vendrell, que també serà retransmès en directe a la Plaça del Tívoli. El concert, dirigit pel mestre Jordi Mora, s’emetrà en directe per RTV El Vendrell
El concert, organitzat per l’Ajuntament del Vendrell i la Fundació Pau Casals, és l’acte central del programa d’activitats del Vendrell com a Capital de la Cultura Catalana 2020 i s’emmarca en el Centenari de l’Orquestra Pau Casals 1920-2020
El 10 de juliol de 1927 els músics i membres del Patronat de l’Orquestra Pau Casals, juntament amb l’Ajuntament del Vendrell, van retre un homenatge a Pau Casals, nomenant-lo fill predilecte i organitzant diversos actes, entre els quals dos concerts de l’orquestra que ell mateix va dirigir. Per commemorar aquesta efemèride, i coincidint amb la celebració del Centenari de l’Orquestra Pau Casals i la distinció del Vendrell com la Capital de la Cultura Catalana 2020, el proper 12 de juliol a les 21.30h tindrà lloc un concert gratuït de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae a la Plaça Nova del Vendrell. La formació, dirigida per Jordi Mora, comptarà amb 40 músics que interpretaran l’Ària de la Suite núm. 3 en Re Major, BWV 1068 de J.S. Bach i la Simfonia núm. 3, op. 55 “Heroica” de L. Van Beethoven.
Per causa de la pandèmia, el format del concert s’ha hagut de modificar reduïnt-ne l’aforament, és per això que el concert serà retransmès en directe el mateix dia 12 de juliol a la Plaça del Tívoli del Vendrell i a la Sala Polivalent del Museu Pau Casals a Sant Salvador i es podrà veure també en directe per RTV El Vendrell.
Les entrades anticipades es podran aconseguir a través de la pàgina web de l’Ajuntament del Vendrell a partir de la setmana vinent i fins a esgotar les localitats. El dia del concert caldrà acreditar l’entrada de forma impresa o bé en un dispositiu mòbil. En el cas de voler veure el concert des de la Sala Polivalent del Museu Pau Casals, caldrà fer una reserva prèvia enviant un correu electrònic a museu@paucasals.org o bé trucant al 977 68 42 76.
10 de juliol de 1927: Homenatge del Vendrell a Pau Casals
El 10 de juliol de 1927 els músics de l’Orquestra Pau Casals va tenir la iniciativa d’organitzar un homenatge a Pau Casals com a reconeixement i agraïment a la tasca que estava fent amb la seva orquestra per tot Catalunya. Es va crear una comissió formada pels membres de l’Orquestra Pau Casals i membres del Patronat per organitzar aquest homenatge a la seva vila natal, El Vendrell, un acte ampli i popular que va comptar amb diferents esdeveniments i concerts que es van desenvolupar durant tot el dia.
Un dels actes més importants va ser el concert popular que Pau Casals va dirigir amb al seva orquestra a la plaça Pi i Maragall, actual Plaça Nova, on van interpretar l’Obertura Leonora núm.3 de Beethoven, la sardana Serra Amunt d’Enric Morera, l’Ària de Bach i l’Obertura de Tannhäuser de Wagner. La plaça es va quedar petita davant la multitud de persones i vendrellencs que no es van voler perdre una actuació històrica. Les imatges i el film que es conserven en son un bon testimoni.
Abans del concert, Pau Casals fou nomenat fill predilecte del Vendrell per l’aleshores alcalde Josep Vilanova, qui li va fer entrega en el mateix acte d’una batuta feta d’una fusta d’olivera borda sortida dels peus de l’Àngel Tobies. La batuta es conserva al Museu Pau Casals de Sant Salvador, juntament amb la placa de la Coral la Lira, una gralla que li va oferir la Unió Musical i un magnífic llibre de signatures. Un cop acabat l’acte de l’Ajuntament i la comitiva es va dirigir al carrer de Montserrat per inaugurar la placa amb el nom de Pau Casals i posteriorment van anar a la Casa Nadiua, al carrer Santa Anna, on es va instal·lar una placa commemorativa, que avui dia encara es pot veure col·locada a la façana.
Després del concert popular, al Teatre Tívoli es va oferir un dinar amb més de 300 convidats que va servir l’Hotel Ritz. En acabar Pau Casals va dirigir de nou l’Orquestra Pau Casals interpretant obres de Weber, Beethoven, Boccherini, Wagner, Bach, Lohengrin i Rienzi.
El concert va ser de pagament i els diners recaptats van anar a benefici del Vendrell.
El 13 d’octubre de 2020 es commemorarà el centenari del primer concert de l’Orquestra Pau Casals al Palau de la Música Catalana, una formació que Pau Casals va impulsar i crear l’any 1920, i que es va convertir en un projecte d’excel·lència musical i compromís social. Malauradament aquest projecte va acabar definitivament amb la Guerra Civil Espanyola.