- Un projecte sobre la protecció internacional dels artistes en perill com a part de la llibertat artística i un estudi musicològic de les sardanes compostes per Casals són les propostes seleccionades d’entre les 51 candidatures rebudes
La Càtedra Pau Casals, un projecte en conveni entre la Fundació Pau Casals i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), va obrir el passat gener una primera convocatòria de beques de recerca amb l’objectiu d’impulsar la investigació i el coneixement sobre el llegat musical i humanístic de Casals.
La convocatòria, que estava oberta a estudiants i investigadors/es de tot el món, ha rebut un total de 51 propostes d’índole molt diferent. Des de projectes musicològics sobre el llegat de Casals fins a projectes sobre el paper de la música en la prevenció de conflictes, passant per estudis sobre la construcció de la pau. D’aquestes 51 propostes, 11 són provinents d’universitats i centres d’investigació catalans, 31 de centres de la resta de l’Estat i 8 són d’àmbit internacional.
La comissió de selecció, formada per Joan Fuster-Sobrepere, Bernard Meillat, Marc Gil, Núria Ballester, Pepe Reche i Alfons Martinell, ha destacat la qualitat, l’excel·lència i l’interès de les propostes presentades i ha decidit atorgar dues beques als projectes: “L’evolució dels mecanismes internacionals de protecció dels músics: una perspectiva històrica” presentat per Laurence Cuny i “De Festívola al Preludi d’El Pessebre. Una primera aproximació al catàleg d’obra musical de Pau Casals a partir de les seves sardanes” presentat conjuntament per Anna Costal i Albert Fontelles.
El primer dels projectes es realitzarà com a treball associat a la tesis doctoral “La liberté artístique: un droit cultural en quête de reconnaissance” que Laurence Cuny està realitzant a la Càtedra UNESCO en diversitat de les expressions culturals de la Université Laval (Quebec, Canadà) i a la Université Paris 1 Sorbonne. La recerca es planteja investigar els mecanismes de protecció per als músics des del 1939, identificar el actors implicats, les seves motivacions i el paper de les Nacions Unides, així com examinar les xarxes de solidaritat per als músics a l’època de l’exili de Pau Casals.
El segon dels projectes, presentat conjuntament per la Dra. Anna Costal i el Dr. Albert Fontelles, es realitzarà en el marc del Grup de Recerca en Estudis Culturals i Musicals (GRECUM) de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). La recerca es planteja la catalogació de les sis sardanes compostes per Casals entre 1908 i 1960 com una primera aproximació al seu llegat compositiu i pretén promocionar aquesta part del catàleg d’obra musical de Pau Casals als intèrprets i investigadors per tal que pugui ser més interpretada i divulgada.
La Càtedra Pau Casals, en col·laboració amb la Sociedad de Gestión de Artistas Intérpretes o Ejecutantes de España (AIE), ofereix una dotació econòmica de 2.000€ a cada un dels projectes becats, així com suport i acompanyament d’una comissió d’experts i accés al fons documental de Pau Casals, ubicat a l’Arxiu Nacional de Catalunya, entre d’altres contraprestacions.
Aquesta primera edició de les beques de recerca s’emmarca en la commemoració del 50 Aniversari de la mort de Pau Casals (el Vendrell, 1876 – San Juan de Puerto Rico, 1973). La Càtedra Pau Casals obrirà anualment una convocatòria per impulsar la recerca.
Consulta més detalls sobre la convocatòria, la comissió de selecció i els projectes becats.