Enguany es commemoren els cinquanta anys de la mort de Pau Casals, Pablo Ruiz Picasso i Pablo Neruda: tres grans noms de la cultura amb forts vincles amb Barcelona i Catalunya.
Pau Casals va néixer al Vendrell l’any 1876, i residí a Barcelona des de 1919 fins que l’any 1939 va exiliar-se a Prada de Conflent. Pau Casals va mantenir sempre una gran enyorança per la seva terra. Va morir a San Juan de Puerto Rico l’any 1973, i l’any 1979 les seves despulles van ser enterrades al Vendrell.
Pablo Ruiz Picasso, nascut a Màlaga l’any 1881, va arribar a Barcelona l’any 1895 i hi va viure fins a 1904, en el que van ser uns anys de formació intensa abans d’anar a París. Però els seus vincles familiars i artístics es van mantenir de forma important. Va morir a Mougins, França, l’any 1973.
Pablo Neruda va néixer l’any 1904 a Parral, Santiago de Xile. L’any 1934 arribà a Barcelona, on va treballar a la delegació consular de Xile. Se sap per la seva correspondència que no estava a gust a Barcelona, però va ser una ciutat on va retornar en diverses ocasions i amb la que va establir vincles molt importants relacionats amb la seva obra literària com Gabriel Garcia Márquez, Esther Tusquets o Carme Balcells.
De la mà de tres persones ben coneixedores de la trajectòria de Casals, Picasso i Neruda, com Oriol Pérez Treviño (musicòleg i assagista), Pepe Serra (director del MNAC i exdirector del Museu Picasso) i Anna Caballé (professora de filologia hispànica i crítica literària), tindrem l’oportunitat de gaudir d’uns “Diàlegs amb música” sobre els tres “Pablos” que seran conduïts per Gemma Ventura, periodista i escriptora catalana, veïna de Sant Salvador (el Vendrell), Premi Josep Pla 2023.
Diàlegs amb Música és una iniciativa de la Fundació Pau Casals, amb la col·laboració, en aquesta ocasió, de RBA que combina música i paraula a partir del debat entre experts, músics i intel·lectuals en llegat de Pau Casals i en el seu compromís viu amb la música i la defensa de la pau.
Anna Caballé
Professora de filologia hispànica i crítica literària
Professora de literatura a la Universitat de Barcelona i responsable de la Unitat d’Estudis Biogràfics. Premi Extraordinari de Doctorat per la seva tesi “La literatura autobiogràfica a Espanya (1939-1975)”. És col·laboradora habitual del suplement literari Babelia i, anteriorment, d’ABC Cultural.
Oriol Pérez Treviño
Musicòleg i assagista
Musicòleg i assagista, dedica la seva activitat a la docència i l’escriptura. Al llarg de la seva trajectòria ha combinat la recerca amb la direcció d’importants projectes del país com ara la Xarxa de Músiques a Catalunya, el Festival de Torroella de Montgrí, el Centre Robert Gerhard, l’Acadèmia 1750 o L’Auditori. Immers, en els darrers anys, en recerques de misticisme, espiritualitat i música, col·labora en diferents institucions acadèmiques i culturals.
Pepe Serra
Director del Museu Nacional d’Art de Catalunya
Llicenciat en Història de l’Art (especialitat contemporani) per la Universitat Autònoma de Barcelona.
És director del Museu Nacional d’Art de Catalunya des de gener de 2012. Anteriorment ha estat director del Museu Picasso de Barcelona (anys 2006-2012), sotsdirector general de museus i promoció del patrimoni cultural al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (anys 2005 i 2006), Cap de Programes de la Fundació Caixa Catalunya- La Pedrera (2001-2005) i Coordinador d’exposicions itinerants al MACBA (1996-2000).
Gemma Ventura
Escriptora i periodista
Gemma Ventura Farré és escriptora –ha guanyat el premi Josep Pla amb la seva primera novel·la, “La llei de l’hivern–, subdirectora de la revista cultural Catorze i mestra de primària amb especialitat musical. Ha col·laborat amb el Palau de la Música, parlant de compositors com Txaikovski, amb l’Auditori de Barcelona, escrivint el Cantagran, i amb revistes com Enderrock.
Luka Coetzee
Violoncel
La violoncel·lista canadenca Luka Coetzee és la guanyadora del primer premi del Guardó Internacional Pau Casals per a joves violoncel·listes 2022. Més recentment, ha estat guardonada amb el 1r premi al 7è Concurs Internacional de Violoncel Paulo a Hèlsinki, Finlàndia. Actualment, Luka cursa el seu grau en interpretació de violoncel amb el professor Wolfgang Emanuel Schmidt a la Universitat de Música Franz Liszt Weimar.
Nicolas Absalom
Piano
Nascut a Brussel·les, Bèlgica, el pianista belgo-britànic Nicolas Absalom va ser guardonat amb un 3r premi al Concurs Internacional Carl-Maria von Weber a Dresden, Alemanya i va ser finalista del Concurs Internacional per Música Ostracitzada a Schwerin, Alemanya. Nicolas ha iniciat els seus estudis a la Universitat de Música Franz Liszt Weimar amb el professor Christian Wilm Müller. Actualment està estudiant el seu màster en interpretació de piano amb el professor Björn Lehmann a la Universitat de les Arts de Berlín.
Gabriel Fauré – Sérénade (per a piano i violoncel)
Enrique Soro – Serenatella
—
Enrique Granados – Intermezzo de l’òpera “Goyescas“
Manuel de Falla – Siete canciones populares españolas
III. Canción
V. Asturiana
VI. Jota