L’1 de novembre de 2023 va marcar el centenari del naixement de Victòria dels Àngels: una de les sopranos més reconegudes del segle XX i referent interpretatiu, encara avui, de l’òpera, oratori i Lied. Nascuda a Barcelona, va mantenir una relació professional i d’amistat amb Pau Casals.
Les Fundacions Pau Casals i Victoria de los Ángeles han realitzat projectes conjunts unint la música d’ambdós artistes, com la gravació d’un àlbum que presenta peces inèdites interpretades per joves talents, idea sorgida de la voluntat de Marta Casals per homenatjar el seu marit i promoure l’ajuda als més joves.
Pau Casals va néixer al Vendrell l’any 1876, i després de viure a Paris i Nova York, residí a Barcelona des de 1919 fins que l’any 1939 va exiliar-se a Prada de Conflent. Violoncel·lista, director d’orquestra, compositor, mestre i pedagog musical, humanista i ferm lluitador per la llibertat i la democràcia, avui dia segueix sent un dels noms més universals de la música i la pau. Va morir a San Juan de Puerto Rico l’any 1973, i l’any 1979 les seves despulles van ser enterrades al Vendrell.
Victòria dels Àngels va néixer a Barcelona l’any 1923. Considerada una de les grans figures líriques del segle XX i ambaixadora de la cultura catalana i espanyola, va oferir nombrosos recitals arreu del món. La seva carrera va continuar fins el 28 de desembre de 1997, data del seu últim concert públic, acompanyada per Albert Guinovart, al Teatre Nacional de Catalunya de Barcelona. Va morir l’any 2005 a la seva ciutat natal.
De la mà de persones ben coneixedores de la trajectòria professional i la relació personal que els unia, com Jorge Binaghi (Doctor en Filologia clàssica i crític musical), Pep Gorgori (periodista i musicòleg) i Antoni Ros Marbà (director d’orquestra), tindrem l’oportunitat de gaudir d’uns “Diàlegs amb música” sobre Pau i Victòria, moderats per Mònica Pagès, escriptora i periodista catalana, col·laboradora de Catalunya Música i autora de diversos llibres.
“Diàlegs amb Música” és una iniciativa de la Fundació Pau Casals, que en aquesta ocasió compta amb la valuosa col·laboració del grup editorial RBA. “Diàlegs amb música” combina música i paraula a partir del debat entre músics, intel·lectuals i experts, sobre el llegat de Pau Casals i el seu compromís viu amb la música i la defensa de la pau.
*Un acte amb la col·laboració de la Fundació Victoria de los Ángeles.
Pep Gorgori
Musicòleg i periodista
Des de fa vint-i-cinc anys, ha dut a terme una intensa tasca en el terreny de la comunicació, a la qual cal afegir, més recentment, l’activitat en el camp de la recerca musicològica. Des de fa una dècada, es dedica en exclusiva a la comunicació especialitzada en música clàssica. És autor de la biografia Victòria dels Àngels, Tot semblava tan fàcil (Ficta, abril de 2024). En el camp de la investigació, prepara la seva tesi doctoral sobre el paper del grup barceloní Ars Musicae en la interpretació musical amb criteris històrics a Espanya a partir dels anys 30 del segle XX. És crític musical i col·laborador de la secció de Cultura del diari ABC i director del programa L’Hora Clàssica (RNE).
Jorge Binaghi
Doctor en Filologia clàssica i crític musical
Traductor principal i revisor en la divisió espanyola del Parlament Europeu i en la unitat espanyola del Consell de Ministres de la UE. És professor de Llatí, Grec i Gramàtica Castellana en la Universitat de Buenos Aires i membre de la Fundació Victoria dels Àngels, per a la qual ha realitzat xerrades, conferències i ha exercit com a jurat en la concessió de beques. Ha publicat crítiques en nombroses revistes, com a Correo Musical Argentino, L’opera, Ritmo, Mundoclasico.com, Audio Clásica, Connessi all’Opera, I Teatri dell’Este e non solo i Ópera Actual.
Antoni Ros Marbà
Director d’orquestra
Director d’orquestra i compositor nascut a l’Hospitalet de Llobregat. Va realitzar els seus estudis de direcció d’orquestra al Conservatori Superior de Música de Barcelona amb Eduard Toldrà. Posteriorment, va aprofundir amb Sergiu Celibidache a l’Academia Chiggiana de Siena i amb Jean Martinon a Düsseldorf, on va obtenir el Primer Premi de Fi de Curs. Actualment, és considerat el director català més important dels darrers anys. Ha portat la seva batuta des de la música clàssica fins a la més contemporània. Ha dirigit, entre d’altres, l’Orquestra Ciutat de Barcelona, l’Orquestra de RTVE, l’Orquestra Nacional d’Espanya i la Reial Filharmonia de Galícia. També ha estat el director musical principal i director titular de la Nederlands Kamer Orkest i director de la Escuela de Altos Estudios Musicales de Galicia.
Mònica Pagès
Escriptora i periodista
Periodista de l’àmbit cultural, especialista en música clàssica i en arts plàstiques. Escriu regularment a la Revista Musical Catalana i en d’altres. Ha col·laborat durant dotze anys amb Catalunya Música i ha comissariat diverses exposicions, al Palau de la Música Catalana i a altres institucions. Ha acomplert tasques de comunicació per a diversos projectes culturals d’arreu de Catalunya. És autora de diversos llibres, els quals inclouen la biografia de la pianista Alícia de Larrocha (Notas para un genio, Alba Editorial).
Mireia Tarragó
Soprano
Nascuda a Tarragona l’any 1995, va obtenir el superior de cant i el màster d’interpretació del Lied a l’ESMUC. Actualment, forma part del programa “Lied the future” impulsat per l’Associació Franz Schubert de Barcelona i recolzat per la Fundació Banc Sabadell. Ha rebut en tres ocasions la beca de la Fundació Victoria de los Ángeles i ha estat guanyadora del concurs El Primer Palau en 2020. També ha rebut el premi a la millor artista revelació de música clàssica dins dels premis de la Revista Enderrock. Recentment, ha participat en l’estrena mundial de la revisió del Pessebre de Pau Casals i ha debutat a l’Auditori Nacional de Madrid com a solista de la Passió segons Sant Mateu de Bach.
Sara Chordà
Violoncel
Nascuda a Barcelona, és Doctora Cum laude per la Universitat d’Oviedo. Es gradua a l’Escola Superior de Música de Catalunya l’any 2012 i obté el Màster en Interpretació al Leopold Mozart-Zentrum de la Universitat d’Augsburg en 2014. Col·labora activament amb orquestres com la Simfònica del Gran Teatre del Liceu, Simfònica del Principat d’Astúries, Simfònica de Galícia, Augsburger Philharmoniker i ha estat academista de la Mahler Chamber Orchestra. Actualment, col·labora amb la Fundació Pau Casals, és violoncel·lista co-principal de l’orquestra Oviedo Filarmonía i membre de 4Sonora, l’ensemble Vertixe Sonora i del Trio Pangea de París, grup amb el qual es troba immersa en la gravació d’un cicle de discs per al segell Naxos.
Yoko Suzuki
Piano
Nascuda a Tòquio, estudia el graduat de piano a la Universitat de Música de Musashino (Japó) i el Màster en música espanyola a l’Acadèmia Marshall de Barcelona. Ha actuat com a solista i com a intèrpret de música de cambra arreu del món i ha compost i interpretat la música dels vídeos de la ONG Fundació Ajudant Ajudar i Fundació UNES. L’any 2019 és distingida pel cònsol general del Japó a Barcelona amb un diploma d’agraïment per la seva col·laboració en l’intercanvi entre les cultures espanyola i japonesa. Ha realitzat diversos enregistraments amb Columna Música, ha publicat un nou àlbum d’obres pròpies (Yoko Piano, Lágrima de luna) i, actualment, és col·laboradora habitual de la Fundació Pau Casals.
Pedro Pardo (lletra de Victoria de los Ángeles):
– Oriental
– A ti
– Brumas tristes
– Fuiste