Qui era J.S. Bach? Com va ser que Pau Casals va redescobrir les seves suites per violoncel, que havien estat en l’oblit durant tants anys? Perquè eren tan importants per ell? Com és que avui en dia s’interpreten a tot el planeta? Potser perquè responen a lleis i sentiments universals? Quins símbols musicals es troben a les Suites per expressar emocions?
En aquest taller reflexionarem sobre aquestes preguntes, i després d’una breu introducció, tindrem el privilegi de poder escoltar en directe i de ben aprop una interpretació comentada d’una selecció dels temps més significatius, per entendre millor tot el que ens volen dir, en un entorn inigualable, a la casa de qui tant estimava les Suites i les va donar a conèixer al món.
També farem unes pinzellades de com estan construïdes, amb la compositora Carlota Baldrís, i
experimentarem les emocions que provoquen amb el coach Eduard Ramos. La interpretació anirà a càrrec de la violoncel·lista de reconegut prestigi internacional Amparo Lacruz, que recentment les ha enregistrat per a Columna Música.
La jornada finalitzarà amb una copa del Cava de la Música (Jané Ventura) als jardins del Museu.
En tots els tallers hi ha la opció de dinar al restaurant de Vil.la Casals a les 14 h i visita guiada al Museu a les 16 h.
Consulta el dossier dels tallers aquí.
Escoltar les suites de Bach des d’una nova perspectiva i amb una nova mirada.
Experimentar el significat de les emocions a partir de les suites, en un viatge que ens portarà del naixement a la mort, de l’alegria a la tristesa, de la inquietud a la salvació eterna.
10:30 h Arribada i presentació.
10:45 h Breu introducció a J. S. Bach i les Suites per a violoncel, i la seva relació amb Pau Casals.
11:00 h Interpretació i comentaris dels temps més significatius de les Suites 1-2-3.
11:45 h Dinàmica de les emocions – Suites 1-2-3.
12:00 h Pausa-cafè
12:15 h Interpretació i comentaris dels temps més significatius de les Suites 4-5-6.
13:00 h Dinàmica de les emocions – Suites 4-5-6.
13:15 h Col·loqui
13:30 h Copa de cava al jardí
______________________________________________________________________
(Opcional)
14:00 h Dinar al restaurant Vil·la Casals
16:00 h Visita guiada al museu
Amparo Delacruz
Violoncel·lista
Recentment ha publicat a Columna Música el seu enregistrament de la integral de les Suites de Bach per a violoncel sol, de les que la crítica ha assenyalat: «clarividència i depurada tècnica sempre al servei de la musicalitat, elegants en la dicció, desbordants en la rítmica, deliciosament traçades i acuradament explicades» (Lluís Trullén, Revista musical Catalana), «línies clares, ritmes incitants,…melodies encadenades de lirisme, el so del seu cello és molt, molt emocionant. La qualitat tècnica i sonora no presenten cap dubte, Amparo Lacruz endossa com ningú aquesta peça bachiana…» (Allessandro Pierozzi, Melòman). «En la versió que Amparo Lacruz ens ofereix d’aquest admirable corpus hi ha un amor i un respecte cap a la música que revela una maduresa absoluta,… no només ens ofereix una magnífica (i inesperada) execució de l’Opus seminal del seu instrument, sinó també una subjugant interpretació poètica de la mateixa» (José Luis Téllez, Scherzo). Els seus CDs “Winter in flames” (Sonates de Chopin i Bridge) i “Brahms & Röntgen”, en duo amb el pianista Andreu Riera, també han estat aclamats per la premsa: «Intensitat, brillantor exquisida afinació i delicada expressió romàntica» (Jorge de Persia, La Vanguardia). «Virtuosisme i perfecte equilibri al servei d’una sincera expressivitat i un lirisme interior que recrea amb mestratge i bellesa sonora» (Javier Pérez, El País). El seu treball monogràfic de l’obra de Joan Guinjoan va obtenir el Premi de la Revista CD COMPACT al millor disc de música de cambra de l’any 2009. També ha editat els CDs “Schoenberg i Barcelona” i “Clara Schumann i Johannes Brahms ” (Columna Musica). Com a membre del Trio Kandinsky, ha realitzat extenses gires a Espanya, Alemanya, França, Bèlgica, Àustria, República Txeca, Regne Unit, Noruega, Finlàndia, Japó, Xina, Egipte, el Líban, Jordània, Síria y Sud-amèrica. A la vida concertística, cal sumar l’interès d’Amparo Lacruz per la docència. Actualment és professora de violoncel i música de cambra del Conservatori
Carlota Baldrís
Compositora
Nascuda al Vendrell (1960), realitza estudis de piano i composició al Conservatori Superior de Música de Barcelona. Compositora eclèctica, en la seva obra parteix de la música clàssica per experimentar amb nous llenguatges i altres disciplines artístiques. Ha compost música per a piano, conjunts de cambra, orquestra, corals, teatre, ràdio, televisió, ballet, publicitat, curtmetratges i espectacles multimèdia, així com cantates, oratoris, música popular i música electrònica i electroacústica. És professora de llenguatge i harmonia a l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell des de la seva fundació, i n’ha estat la directora del 1998 fins a la inauguració el 2010 de la nova escola i auditoris, dels quals n’ha estat la impulsora. Sòcia fundadora de Músics Vendrell. Ha creat Becluster amb l’artista visual Pau Casanovas, per poder connectar persones, idees i creació, entenent l’art com a eina de transformació social. Ara treballant també amb molta il·lusió en el nou projecte Musiciona’t i el taller ‘Música i emocions’ al Museu Pau Casals, amb l’Eduard Ramos.
Eduard Ramos Soldevila
Coach
Nascut a Manresa (1962), es va formar en Direcció de Marketing a Esade i a l’Escola Universitària d’Enginyers de Telecomunicacions – La Salle amb un MBA de gestió empresarial. És coach certificat per la International Coach Federation (ICF) en la modalitat co-active. Ha desenvolupat activitats clau en multinacionals com a product manager (Philips), responsable comercial (Telefónica Sistemas), i director general en mitjans de comunicació (La Vanguardia Digital i Barcelona Televisió- BTV). Ha participat en programes de desenvolupament de la innovació per a la Unió Europea i a la Generalitat de Catalunya, on és col·laborador habitual d’ACCIÓ, agència de competitivitat per l’empresa. Ha impartit formació a universitats i associacions empresarials a Espanya i Llatinoamèrica en programes que promouen la gestió de les emocions com a veritable motor del canvi, amb eines que promouen la creativitat i la innovació. És coautor del programa Musiciona’t amb la compositora Carlota Baldrís, per aprofundir en el poder de la música per mobilitzar les emocions com a eina d’autoconeixement, d’introspecció i de canvi en les persones i les organitzacions.