El Centenari, impulsat per la Fundació Pau Casals amb la col·laboració d’institucions públiques i privades, commemorarà la història i l’impacte musical de l’Orquestra Pau Casals i reivindicarà la figura del Mestre com a director d’orquestra
La programació del Centenari que tindrà lloc en el període 2020-2021, inclourà concerts a càrrec de la Camerata Salzburg, The Orchestra of the Age of Enlightenment i l’Orchestre de Paris a L’Auditori de Barcelona
100 anys de l’Orquestra Pau Casals: música i compromís social
El 13 d’octubre de 2020 es compliran cent anys de la celebració del primer concert de l’Orquestra Pau Casals al Palau de la Música Catalana, un projecte que Pau Casals va impulsar i crear el 1919 i que com el mateix músic reconeixia, va suposar un dels reptes més fructífers de la seva vida artística i professional.
La força i l’excel·lència del seu treball va permetre disposar d’una formació simfònica excepcional, reconeguda internacionalment en molt poc temps, i que va convertir Barcelona en un punt d’encontre dels millors directors i solistes del moment. Malauradament aquest projecte va acabar definitivament amb la Guerra Civil Espanyola i els efectes de la dictadura.
La Fundació Pau Casals impulsa la commemoració d’aquesta efemèride organitzant el Centenari de l’Orquestra Pau Casals 1920-2020 durant l’any 2020 i el 2021 amb la voluntat de recordar la vigència del llegat musical i humanístic del Mestre, que considerava que la música i la cultura eren vehicles d’emancipació social. Aquesta celebració forma part de les commemoracions oficials 2020 aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya.

Una celebració viva: concerts i activitats en homenatge a l’Orquestra Pau Casals
Per celebrar el Centenari de l’Orquestra Pau Casals, es portarà a terme un programa amb diferents actes, conferències, activitats i concerts que tindran lloc tant a nivell nacional com internacional i comptaran amb la participació i el suport d’orquestres simfòniques, directors, solistes i formacions musicals d’arreu del món, que s’han adherit a la commemoració del Centenari.
El primer gran acte del Centenari tindrà lloc el 17 de juny amb un acte-concert a CaixaForum Barcelona amb la participació de la Sra. Marta Casals Istomin i la projecció de documents audiovisuals inèdits de Pau Casals.
A la programació prevista per aquesta commemoració, destaquen els concerts que tindran lloc a L’Auditori de Barcelona el proper mes de juny, organitzats amb la col·laboració de la Fundació “la Caixa”.
En primer lloc, el 19 de juny la Camerata de Salzburg, una de les principals orquestres de cambra a nivell mundial, amb el concertino Gregory Ahss al capdavant i el jove violoncel·lista Edgar Moreau, interpretarà simfonies i concerts de F.J. Haydn i W.A. Mozart.

El 21 de juny, el reconegut Sir Mark Elder dirigirà The Orchestra of the Age of Enlightenment. Els acompanyarà el prestigiós pianista Stephen Hough amb un repertori format per peces de R. Wagner i F. Liszt.

Finalment, el 22 de juny, l’Orchestre de Paris, una de les formacions més prestigioses de l’escena internacional, actuarà dirigida per Hannu Lintu, director titular de la Finnish Radio Symphony Orchestra, i amb Christian Tetzlaff com a violí solista, un dels músics més sol·licitats i emocionants del panorama de la música clàssica actual. En aquest concert s’interpretarà Beethoven i Strauss.

Pel que fa a la programació, s’han escollit tres orquestres de tres països que tenen un lligam històric amb Casals: França, on va dirigir per primer cop, Anglaterra, per la qual sentia un reconeixement important per la seva lluita contra l’Alemanya Nazi i Àustria, on Casals va dirigir la Filharmònica de Viena a la Casa de Beethoven. El repertori que s’interpretarà en els tres concerts està format per obres que Pau Casals li agradava molt dirigir. Les entrades per assistir als concerts del Centenari es poden adquirir a través del web de l’Auditori de Barcelona www.auditori.cat
A més a més, a l’octubre 2020 s’inaugurarà una exposició al Museu Pau Casals del Vendrell i al Museu de la Música de Barcelona, dedicada a la història de l’Orquestra Pau Casals.
Per altre banda, i en el marc de la Diada Pau Casals-Barcelona 2020 tindrà lloc el dia 18 de juny al Palau de la Música Catalana, un concert especial a càrrec de Steven Isserlis, un dels millors violoncel·listes del món, acompanyat de la pianista canadenca Connie Shih. Al concert, s’interpretaran obres de C. Saint-Saëns, G. Fauré, S. Rachmàninov i J. Isserlis. Les entrades es poden adquirir a la web del Palau de la Música Catalana www.palaumusica.cat
La Fundació Pau Casals amb la col·laboració de diverses entitats està programant altres activitats que s’anunciaran al llarg dels propers mesos.
Com adherir-se a aquesta celebració, encapçalada per un Comitè d’Honor de renom internacional?
El Centenari de l’Orquestra Pau Casals compta amb un Comitè d’Honor format per directors i músics de renom internacional que donen suport a la celebració, entre els quals destaquen personalitats excepcionals com Sir Simon Rattle, Zubin Mehta, Jordi Savall, Antoni Ros Marbà, Josep Pons, Kazushi Ono, Michael Tilson-Thomas, Christoph Eschenbach, Murray Perahia, o Jaime Laredo, entre altres. Aquests músics i directors també s’han adherit a la celebració, dedicant concerts i activitats amb motiu del Centenari.
A més a més, la Fundació Pau Casals impulsa una campanya internacional per tal que orquestres, institucions musicals i músics de tot el món s’uneixin a la commemoració. L’objectiu d’aquesta campanya és que el Centenari es converteixi en una celebració mundial en homenatge al Mestre i que aquesta commemoració serveixi per difondre a través de la música els ideals que Pau Casals defensà incansablement al llarg de tota la seva vida: la democràcia, la justícia i la llibertat.