L’any 1919 Pau Casals deixà la seva residència a Nova York, retornà a Europa i es traslladà a viure a Barcelona.
Aquest retorn va estar marcat per la tragèdia bèl·lica i humana d’Europa i per la seva convicció per la defensa de la pau, el compromís social, la democràcia i la llibertat, fent de la música una expressió reivindicativa del dret a la justícia i a la dignitat de totes les persones.
Casals era un d’aquells europeus que considerava que la bellesa, l’educació i la cultura eren vehicles d’emancipació i progrés social.
Trasbalsat pels efectes de la Primera Guerra Mundial, va plantar cara a les dictadures i va lluitar per la pau i per a un món just sense fronteres. El seu suport i activisme en favor de la defensa de la pau el vincularen al naixement de la Societat de Nacions i més tard a les Nacions Unides.
Els valors que Casals defensà al llarg de la seva vida han estat els pilars de la construcció europea: la dignitat humana, la llibertat, la democràcia, la igualtat, l’Estat de dret i el respecte als Drets Humans en el marc d’un projecte de pau i convivència en la diversitat dels pobles i cultures d’Europa.
Cent anys després de la seva tornada a Europa, el projecte de la Unió Europea es troba en un encreuament
decisiu. Els reptes contemporanis d’Europa en un món globalitzat, canviant i en tensió, requereixen d’un nou impuls. Fa 100 anys, un català universal va tornar a Europa amb la voluntat de defensar a través de la música, i de la seva coherència vital, uns valors fonamentals: pau, justícia, llibertat, progrés i democràcia.
Commemorant el seu retorn, avui ens formulem moltes preguntes amb les que volem promoure una reflexió proactiva en favor de la construcció europea: un projecte que ha fet possible un dels períodes més llargs de pau i prosperitat de la història del continent.
Diàlegs amb Música és una iniciativa de la Fundació Pau Casals, que combina música i paraula a partir del debat entre experts, músics i intel·lectuals en llegat de Pau Casals i en el seu compromís viu amb la música i la defensa de la pau. En aquestes connexions entre so i paraula es reflexiona entorn una manera de viure i entendre la música, difonent els valors que Pau Casals va defensar al llarg de tota la seva vida i que continuen essent més vigents que mai: la pau i els drets humans.
Els Diàlegs amb Música “Europa, un projecte de pau i progrés. El retorn de Pau Casals a Europa” van ser organitzats pel Club de Roma i la Fundació Pau Casals i es van celebrar al Palau Macaya de Barcelona.
Diàleg: Victòria Camps, catedràtica emèrita de Filosofia moral i política de la UAB; Denis Huber, secretari executiu del “Pompidou Group” del Consell d’Europa; Gabriel Magalhães, escriptor i professor de la Universitat de Beira Interior (Portugal).
Conduït per Antoni Bassas, periodista.
Música: Carla Conangla, violoncel. Astrid Steinschaden, piano
Consulta el programa de mà aquí