
“Si fins ara he estat feliç tocant el violoncel, quina felicitat quan tingui el més gran de tots els instruments, l’orquestra!” – Pau Casals.
Pau Casals, a més d’un gran violoncel·lista va ser també un director d’orquestra excepcional. L’impacte de la seva forma de dirigir i l’excel·lència artística que assolí l’Orquestra Pau Casals que va crear a Barcelona l’any 1920 i posteriorment l’Orquestra Simfònica de Puerto Rico, formen part d’un llegat inspirador de referència.
Les noves generacions de directors i directores d’orquestra tenen al davant nous reptes. En aquest diàleg volem parlar d’aquests reptes i opcions, i plantejar quines són les dificultats i oportunitats de la direcció orquestral. Amb la força inspiradora del llegat de Pau Casals, volem analitzar la situació actual.
Què en queda del seu llegat? Com és recordat? Quins són els principals reptes de la direcció orquestral avui? Aquestes són algunes de les preguntes que plantejarem en aquesta edició dels Diàlegs amb Música. L’actuació musical anirà a càrrec de Miquel Keenan Fuentes Bock (violoncel) i Yoko Suzuki (piano).
Diàlegs amb Música és una iniciativa de la Fundació Pau Casals, amb la col·laboració del CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) que combina música i paraula a partir del debat entre experts, músics i intel·lectuals en llegat de Pau Casals i en el seu compromís viu amb la música i la defensa de la pau.
Rosa Massagué
Periodista musical
Periodista. Ha treballat a El Periódico de Catalunya des de la seva fundació el 1978 fins el 2019 desenvolupant diverses funcions a la redacció. Corresponsal a Londres i Roma, també ha fet d’enviada especial en nombroses ocasions.
Ha estat comentarista en programes de ràdio i televisió. En els darrers anys ha centrat la seva activitat periodística en la crònica musical. Una de les fundadores de la revista política&prosa, és responsable de les pàgines musicals sota l’epígraf Afinant. També col·labora en altres publicacions musicals.
Antoni Ros Marbà
Director d’orquestra
Director d’orquestra i compositor nascut a l’Hospitalet de Llobregat. Va realitzar els seus estudis de direcció d’orquestra al Conservatori Superior de Música de Barcelona amb Eduard Toldrà. Posteriorment va aprofundir amb Sergiu Celibidache a l’Academia Chiggiana de Siena i amb Jean Martinon a Düsseldorf, on va obtenir el Primer Premi de Fi de Curs.
Actualment és considerat el director català més important dels darrers anys. Ha portat la seva batuta des de la música clàssica fins a la més contemporània. Ha dirigit, entre d’altres, l’Orquestra Ciutat de Barcelona, l’Orquestra de RTVE, l’Orquestra Nacional d’Espanya i la Reial Filharmònica de Galícia. També ha estat el director musical principal i director titular de la Nederlands Kamer Orkest i director de la Escuela de Altos Estudios Musicales de Galicia.
Núria Sempere
Directora de l’ESMUC
Actualment és la directora de l’ESMUC. Anteriorment ha estat directora de l’Escola Municipal de Música – Centre de les Arts de L’Hospitalet (EMMCA), professora del Departament de Producció i Gestió de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i membre de la junta directiva de l’Associació Catalana d’Escoles de Música (ACEM) de la qual és la presidenta fundadora.
La seva activitat de recerca s’orienta a exhibir els impactes de l’educació musical en el desenvolupament de les persones i la cohesió de les comunitats.
Té el Diploma d’Estudis Avançats per la Universitat de Barcelona, el Màster en Direcció Pública per ESADE, la Llicenciatiura en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i el Títol de professor de Guitarra pel Conservatori Municipal de Música de Barcelona.
Josep Pons
Director musical del Gran Teatre del Liceu
Considerat com un dels directors musicals més rellevants de la seva generació, ha construït forts lligams amb orquestres com Gewandhauss de Leipzig, Staatskapelle de Dresden, Orchestre de Paris, Royal Stockholm Philharmonic o BBC Symphony Orchestra. Des del 2012 és el director musical del Gran Teatre del Liceu i és també director honorari de la Orquesta y Coro Nacionales de España. Va ser director musical de les cerimònies olímpiques Barcelona 92. L’any 1999 va ser distingit amb el Premio Nacional de la Música i és acadèmic de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts. Ha enregistrat més d’una cinquantena de títols per a Harmonia Mundi i per a Deutsche Grammophon, havent obtingut els màxims guardons: Grammy, Cannes Classical Awards, Grand Prix de l’Academie Charles Cross, Diapasson d’Or, Choc de la Musique.
Oriol Pérez i Treviño
Musicòleg i assagista
Musicòleg i assagista, dedica la seva activitat a la docència i l’escriptura. Al llarg de la seva trajectòria ha combinat la recerca amb la direcció d’importants projectes del país com ara la Xarxa de Músiques a Catalunya, el Festival de Torroella de Montgrí, el Centre Robert Gerhard, l’Acadèmia 1750 o L’Auditori. Immers, en els darrers anys, en recerques de misticisme, espiritualitat i música, col·labora en diferents institucions acadèmiques i culturals.
Actualment treballa en un assaig sobre la recepció de Johann Sebastian Bach junt a l’escriptor Miquel de Palol i escriu al portal Nosolocine la secció Entre Clàssics. També és crític musical d’El Punt Avui i autor de diferents publicacions.
Miquel Keenan Fuentes Bock
Violoncel
Nascut a Holland (Estats Units) l’any 1999, actualment estudia al Conservatori Superior de Música del Liceu a Barcelona, amb la professora Amparo Lacruz. Anteriorment havia estudiat al Meadowmount School of Music. Ha actuat amb la Interlochen Orchestra, al Lincoln Center Stanley H. Kaplan Penthouse i al Hope College Annual Concerto-Aria Competition, entre d’altres. L’any 2020, va rebre una Menció Honorífica del Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes, que impulsa la Fundació Pau Casals.
Yoko Suzuki
Piano
Nascuda a Tòquio, va estudiar a la Universitat de Música de Musashino (Japó), on va obtenir el diploma de la carrera de piano. Posteriorment va estudiar a l’Acadèmia Marshall (2001), on va rebre classes de les professores Alicia de Larrocha i Carme Bravo, i l’any 2004 va obtenir el diploma de Màster de Música Espanyola. Ha rebut diversos reconeixements internacionals, com el segon premi del Concours Musical de France du Ministère de la Culture et de la Communication (2005) i el Diploma d’Onore del Torneo Internazionale de Musica (2006). Ha gravat diversos CD dels quals destaca Granados Piano – Cartas de Amor (Columna Música), que va ser considerat un dels millors discos del 2016 als Premis Enderrock.
Chant du Ménestrel / A. Glazunov: 4min
Song without words Op.109 / F. Mendelssohn: 5min Intermezzo de opera
“Goyescas” / E. Granados 5min
Requiebros/ G. Cassadó: 6min