El 24 d’octubre es compliran cinquanta anys de l’estrena de l’Himne per a les Nacions Unides, de la condecoració amb la Medalla de la Pau a Pau Casals i del discurs històric de Pau Casals a l’Assemblea General de l’ONU. Ho commemorarem amb diversos actes, encapçalats per un concert al Palau de la Música Catalana, que tindrà lloc el mateix 24 d’octubre. La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, i el director general de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, han presentat avui els actes de la commemoració, declarada commemoració oficial de 2021 per la Generalitat de Catalunya.

Concert “50 anys de Pau Casals a les Nacions Unides”
L’acte central de la commemoració serà el concert titulat “50 anys de Pau Casals a les Nacions Unides”, que tindrà lloc el 24 d’octubre a dos quarts de set del vespre al Palau de la Música Catalana, el mateix dia que, 50 anys enrere, Casals va estrenar l’Himne per a les Nacions Unides en un concert a la seu d’aquest organisme a Nova York. L’orquestra Franz Schubert Filharmonia i l’Orfeó Català, dirigits pel mestre Tomàs Grau, interpretaran l’Himne que Nacions Unides li va encarregar a Pau Casals, el Concert per a dos violins en re menor de J.S. Bach i l’Himne a l’Alegria de la Novena simfonia de L.v. Beethoven. L’acte-concert serà enregistrat per Catalunya Música i per la Xarxa de Televisions Locals i serà retransmès posteriorment. L’acte està organitzat per la Fundació Pau Casals, i compta amb el suport del Govern de la Generalitat i del Ministeri de Cultura i Esports i AC/E, Acción Cultural Española.
Diàlegs amb Música
El proper dimecres 13 d’octubre a les 18.30h, celebrarem una sessió de “Diàlegs amb Música”, titulada “Pau Casals i les Nacions Unides La defensa de la pau avui”, a l’Auditori del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona – CCCB i on es tractarà la vigència dels valors de Pau Casals avui, el paper actual de les Nacions Unides, la governança global i la defensa de la pau. Les entrades de l’acte es poden reservar al web 2020.paucasals.org i es podrà seguir en streaming al canal de YouTube de la Fundació Pau Casals.
Altres activitats
El Govern de la Generalitat també ha organitzat diverses activitats que estan recollides al portal web que ha obert el Departament d’Acció Exterior i Govern Obert del amb motiu de la commemoració. A banda, en el marc de la commemoració, s’està produint el documental “Un Himne per a les Nacions Unides de Pau Casals”, que es presentarà l’any vinent.
Un himne per la pau, la medalla de la pau de les Nacions Unides i el discurs històric d’un català universal
El 24 d’octubre de 1971 es compleixen 50 anys de l’estrena de l’Himne per a les Nacions Unides que el secretari general de l’ONU va encarregar a Pau Casals i que va interpretar amb l’orquestra que el violoncel·lista havia creat a Puerto Rico i el cor de la Manhattan School of Music. En acabar, el secretari general U-Thant li va concedir la Medalla de la Pau de l’organisme, en reconeixement a la seva trajectòria personal i al seu compromís en defensa de la pau i els drets humans a través d’un llenguatge universal com la música. Pau Casals va agrair la distinció amb un discurs emotiu i memorable que va iniciar amb les paraules “I am Catalan” i que va culminar amb la interpretació de El cant dels ocells, convertint-lo en un símbol internacional de pau.